nakupovanje, trgovina, denar, denarnica, spar, prehranski-izdelki Svet24.si

Primerjava cen dobrin v Sloveniji in na Hrvaškem:...

profimedia-0487110156 Svet24.si

Prav so imeli tisti, ki so trdili, da je zanjo ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

jansa kmetic-pl Reporter.si

Tako Janševa strankarska trobila na skrajno ...

mirjam poterbin luka doncic Ekipa24.si

Ste ju videli?! Dončićeva mama na dopustu uživa...

Anja Širovnik Njena.si

Anja (Sanjski moški) našla srečo v ljubezni?

maribor Ekipa24.si

Joj, kakšen udarec! Evropski tekmec Maribora z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Avstrijci so si prisvojili besedo Slovenija?

Deli na:
Avstrijci so si prisvojili besedo Slovenija?

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Avstrijska poštna družba Österreichische Post je v začetku julija vstopila na slovenski trg in za to ustanovila hčerinsko družbo Express One Slovenia. Ker besedo Slovenija uporabljajo brez dovoljenja slovenske vlade, je gospodarsko ministrstvo s primerom seznanilo tržni inšpektorat, danes piše Delo.

V register Ajpesa je registrirano podjetje Express One SI. Podjetje v javni rabi ne sme uporabljati ne poimenovanja Express One Slovenija ne angleške izpeljanke Slovenia, saj ni pridobilo dovoljenja vlade za uporabo imena Slovenija v firmi družbe, navaja časnik.

Poleg tega bi moralo v skladu z zakonodajo uporabljati naziv podjetja v obliki, v kakršni je vpisana v register. Lahko uporablja tudi skrajšano obliko imena, ki vsebuje vsaj sestavino, po kateri se ime družbe razlikuje od imen drugih družb, in oznako, za kakšno družbo gre, pri čemer mora biti tudi skrajšano ime vpisano v register.

Ministrstvo je zato po navedbah časnika s primerom hčerinskega podjetja avstrijske pošte seznanilo pristojni tržni inšpektorat. Če družba uporablja besedo Slovenija v nasprotju z zakonom o gospodarskih družbah ali pri svojem poslovanju ne uporablja firme v obliki, kot je vpisana v register, je to prekršek.

Zanj je zagrožena globa od 6000 do 30.000 evrov za veliko družbo, od 4000 do 20.000 evrov za srednjo družbo, od 1000 do 10.000 evrov za malo družbo, od 500 do 5000 evrov za mikro družbo in od 300 do 2500 evrov za odgovorno osebo družbe.

Avstrijska poštna družba Österreichische Post je konec julija sporočila, da od 4. julija prek hčerinske družbe Express One Slovenia v Sloveniji sama dostavlja pakete. Kot so navedli, je že do tedaj v relevantnem obsegu dostavljala v Slovenijo, zato je bila lastna dostavna služba v Sloveniji zanje logičen korak.