severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

masterchef 3 obrez Njena.si

Slovo od skrivalnic: zmagovalec MasterChefa ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Tožilka Karmen Erčulj in njen Zoki

Deli na:
Tožilka Karmen Erčulj in njen Zoki

Foto: Bobo

Navdušena tekačica tožilka Karmen Erčulj se je tako zagledala v Zorana Jankovića, da ga je celo imenovala »naš Zoki« in priznala, da »nekiiii ma«.

Zoran Janković, predsednik Pozitivne Slovenije, poslanec državnega zbora in donedavni ljubljanski župan, je tožilstvu predlagal kazenski pregon zoper odgovornega urednika Reporterja Silvestra Šurlo. Očita mu kaznivo dejanje razžalitve, za katero je določena denarna kazen ali zaporna kazen do šestih mesecev. Jankovića je razžalil Šurlov uvodnik v Reporterju 21. 6. 2010, v katerem je ostro kritiziral njegovo delo in ravnanje na funkciji župana Mestne občine Ljubljana.

Izkoristil je zakonsko možnost in Šurle ni tožil v zasebni kazenski tožbi, pač pa je kazenski pregon kot župan, torej občinski organ, predlagal tožilstvu. Presenetljivo se okrožna državna tožilka z ljubljanskega tožilstva Karmen Erčulj strinja z Jankovićevo obtožbo, zato je na okrožno sodišče v Ljubljani vložila zahtevo za preiskavo zoper Šurlo. V njej med drugim ugotavlja, da je osumljenec, torej urednik, namigoval na domnevna žaljiva dejstva oziroma podajanje negativne vrednostne sodbe o Jankoviću. Meni, da bi lahko svoje stališče podal na drugačen način, nesarkastičen in profesionalen, in ne na zaničevalen z namenom politične diskreditacije.

Gre za utemeljitev, na podlagi katere bi lahko državni in lokalni funkcionarji tožilstvu vsakodnevno predlagali pregon novinarjev, to pa bi ga tudi izvajalo. Šurla poudarja, da gre pri uvodniku za komentar, ta pa je že po formi novinarska zvrst, ki dopušča ostrejša izražanja in opredelitve in vrednotenja v zvezi z delom ter ravnanji oseb tako imenovane absolutne javnosti. Šlo je za kritiko in vrednotenje Jankovića skozi videnje njegovega županskega ravnanja, ne pa za kritiko zasebnika.

Ob pregonu tožilke Erčuljeve je vprašljiva tudi njena nepristranskost. Tožilka, sicer navdušena tekačica, je na enem od preteklih tekov okoli Ljubljane v okviru vsakoletne prireditve »Pot ob žici« očitno dobro tekla in se znašla na podiju za zmagovalke, sredi katerega je med ženskami kraljeval župan Janković. Na sliki, ki jo je tožilka objavila na Facebooku, je njen pogled usmerjen proti županu, zato ji je okrajna sodnica Barbara Klajnšek v komentarju ob sliki zapisala: »Se mi dozdeva, da se z županom nekam pomenljivo gledata … .« Na to ji je Erčuljeva odgovorila: »jah, res tko zgleda…sej, bom kar priznala, nekiiii ma tale naš Zoki…«.

Iz zapisa tožilke je razvidna njena osebna naklonjenost Zoranu Jankoviću, ki ga celo ljubkovalno imenuje »naš Zoki«. To bi moral biti razlog za njeno izločitev iz postopka, zato smo na vodjo ljubljanskega tožilstva Tamaro Gregorčič naslovili vprašanje, ali bo od tožilke Erčuljeve zahtevala, naj se izloči iz postopka, oziroma ali jo bo izločila sama in primer dodelila drugemu tožilcu.

Gregorčičeva pravi, da izločitev ureja zakon o kazenskem postopku, v katerem so našteti razlogi zanjo. Preverili smo in med razlogi za izločitev tožilca je tudi naslednji: »če so podane okoliščine, ki vzbujajo dvom o njegovi nepristranskosti«.

Ljubkovalno tožilkino poimenovanje domnevnega oškodovanca v postopku in »priznanje«, da slednji »nekiiii ma«, je vsekakor takšna okoliščina. Da ne govorimo o neprimernosti tožilkinega zapisa, ki gotovo ne pripomore k izboljšanju že tako nizkega ugleda tožilstva.