Revija Reporter
Slovenija

Arhitekti razburjeni, ker bo Hotel Brdo prenovljen brez javnega natečaja

STA

16. jul. 2020 15:13 Osveženo: 15:16 / 16. 7. 2020

Deli na:

Hotel Brdo

Bobo

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je po preučitvi skladnosti izvedenih postopkov ugotovila, da bi bilo v primeru naročila izdelave projektne dokumentacije za prenovo Hotela Brdo skladno z zakonom o javnem naročanju in z določili prostorskega akta treba izvesti javni natečaj. Na JGZ Brdo medtem vztrajajo, da javni natečaj ni potreben.

Generalni sekretariat vlade je marca letos sprejel odločitev, da ne odda javnega naročila za izvedbo prenove hotela po projektni dokumentaciji arhitekturnega biroja Ark arhitektura Krušec, ki je leta 2018 zmagal na javnem natečaju za izbor najprimernejše rešitve za obnovo in dozidavo Hotela Brdo. Nato je novo vodstvo Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve RS - JGZ Brdo napovedalo drugačno izvedbo prenove, in sicer po idejni zasnovi podjetja Esplanada.

Pri tem pa se je pojavilo vprašanje o pravilnosti načina izbire najustreznejše arhitekturne rešitve za prenovo, saj zanjo ni bilo javnega natečaja. Zato je izvedene postopke preučila Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), ki je, kot poudarjajo v zbornici, dolžna spremljati postopke javnega naročanja na področju arhitekturnih storitev in opozarjati na pomanjkljivosti.

Kot poudarja komisar ZAPS za natečaje in javna naročila Jernej Prijon, so projektni natečaji vgrajeni v sistem javnega naročanja projektantskih storitev z namenom doseganja višje kakovosti grajenega prostora, ki je v javnem interesu, sploh če je, kot v tem primeru, predviden poseg v objekt znotraj območja kulturnega spomenika državnega pomena. Dosledno izvajanje postopkov natečajev zato ni le v interesu arhitekturne stroke, pač pa širše družbe.

V. d. direktorja JGZ Brdo Marjan Hribar je sicer pojasnil, da v tem primeru ne gre za novogradnjo, zato niso zavezani k izvedbi javnega natečaja. V ZAPS pa so ugotovili, da prenova Hotela Brdo poleg izvedbe vseh potrebnih rušitvenih in odstranjevalnih del med drugim obsega tudi dograditev približno 30 novih sob in balkonov pred približno 50 sobami, kar najverjetneje pomeni tudi povečanje gabaritov obstoječega objekta, s tem pa prizidavo in zato po zakonu novogradnjo.

Tudi če naročnik ne bi bil zavezan k izvedbi javnega natečaja po določilih zakona o javnem naročanju, pa ga k temu zavezujejo določila odloka o izvedbenem prostorskem načrtu Mestne občine Kranj, še dodajajo v ZAPS. Iz določil odloka namreč izhaja, da se arhitekturno oblikovanje novogradnje določi z izbrano varianto, pridobljeno z javnim ali vabljenim natečajem.

V JGZ Brdo v odgovoru na očitke medtem poudarjajo, da so skupaj z investitorjem, generalnim sekretariatom vlade, preučili postopek obnove Hotela Brdo in ugotovili, da za takšno obnovo javni natečaj ni potreben. "In za tem stojimo," so poudarili za STA.

Za prenovo hotela, s katero se zaradi predsedovanja Slovenije Svetu EU mudi, je v teku javno naročilo, ki je razdeljeno na dva dela. V prvem delu se preverja usposobljenost ponudnikov za javno naročilo, ki zajema izdelavo projektov za izvedbo in izvedbo vseh del od začetka do konca. Trenutno poteka revizija postopka. V drugi fazi bodo ponudniki, za katere je potrjena usposobljenost, dobili projekt za razpis, na podlagi katerega bodo oddali ponudbe, so pojasnili v JGZ Brdo.