favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novi šef mariborske upravne enote je pomagal zrušiti Mira Cerarja

Deli na:
Novi šef mariborske upravne enote je pomagal zrušiti Mira Cerarja

JureLeben, Miro Cerar, Peter Gašperšič in Zdravko Počivalšek na predstavitvi makete drugega tira v Kopru. - Foto: Bobo

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je Danico Jevšovar, potem ko ga je obvestila, da odstopa z mesta v. d. načelnice upravne enote Maribor, razrešil in bo s 15. julijem za v. d. načelnika imenoval Roberta Pungerla. Hkrati je v teku javni natečaj za izbiro načelnika upravne enote Maribor, rok za prijave se izteče 15. julija.

Dosedanja v. d. načelnice uprave enote Maribor Danica Jevšovar je ministra za javno upravo Boštjana Koritnika 29. junija obvestila, da odstopa, zato jo je minister v skladu z njeno sicer že ob nastopu funkcije v. d. načelnice izraženo željo z odločbo s 1. julijem razrešil z uradniškega položaja, naloge vršilke dolžnosti pa bo opravljala do 15. julija letos, so za STA pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Dodali so, da je v skladu s tem moral minister poiskati novo začasno vodstvo upravne enote. Tako bo s 15. julijem za v. d. načelnika upravne enote Maribor imenovan Robert Pungerl, vendar le do imenovanja novega načelnika ali novega vršilca dolžnosti načelnika in največ za šest mesecev, to je do 14. januarja 2022, so navedli na ministrstvu.

Hkrati je bil 30. junija letos objavljen ponovljeni javni natečaj za izbiro načelnika upravne enote Maribor. Rok za oddajo prijav je začel teči 1. julija, zainteresirani pa se lahko na natečaj prijavijo do 15. julija do polnoči.

Nato bo sledil postopek pred uradniškim svetom, ki bo ministru sporočil imena kandidatov, ki izpolnjujejo pogoje za zasedbo razpisanega delovnega mesta. Kot so navedli na ministrstvu, lahko minister izmed predlaganih imen imenuje novega načelnika upravne enote ali pa se odloči, da se javni natečaj ponovi.

Ob tem pa so na ministrstvu pojasnili še, da ne držijo medijske navedbe o vložitvi odškodninskega zahtevka v vrednosti 150.000 evrov s strani Roberta Pungerla zoper državo zaradi prepovedi koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona.



Po navedbah ministrstva je Pungerl vložil zgolj zahtevek za poskus mirne rešitve spora, kar je procesna predpostavka v skladu s 27. členom zakona o državnem odvetništvu. Po zavrnitvi zahtevka s strani državnega odvetništva Pungerl v zadevi ni več sodeloval, so še navedli na ministrstvu.

POP TV je v torek poročal, da bo na čelo upravne enote Maribor, ki je druga največja v državi, sedel mariborski odvetnik Robert Pungerl, ki je znan po dveh odmevnih pravnih postopkih. Prvi je povezan z omenjeno prepovedjo Thompsonovega koncerta, po poročanju POP TV pa je Pungerl sodeloval tudi pri padcu referenduma o drugem tiru. Ker je vrhovno sodišče referendum razveljavilo je takratni premier Miro Cerar odstopil.

To je druga letošnja menjava na vrhu mariborske upravne enote. Minister Koritnik je 17. februarja razrešil takratnega načelnika Srečka Đurova in z 18. februarjem na njegovo mesto kot v. d. načelnice imenoval Danico Jevšovar.

Minister je Đurova razrešil v skladu z zakonom o javnih uslužbencih, ki ministru omogoča, da to stori v enem letu od nastopa funkcije, ne glede na razloge, ki jih sicer določa isti člen zakona, so takrat pojasnili na ministrstvu.

Koritnik razlogov takrat ni razkril, je pa zavrnil morebitna ugibanja, da naj bi bile razlog za razrešitev tudi zadeve v zvezi s prepovedjo koncerta kontroverznega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona. Minister je junija lani, ko je obiskal upravno enoto v Mariboru, podprl odločitev načelnika o prepovedi koncerta.