GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

AP in tuji mediji objavili popravek: Janša ni prejel podkupnine!

Deli na:
AP in tuji mediji objavili popravek: Janša ni prejel podkupnine!

Ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP) je objavila popravek, potem ko je konec minulega tedna na podlagi poročil iz Slovenije zapisala laž. Janez Janša ni odšel v zapor zato, ker je še z dvema obdolženima prejel podkupnino, ampak zato, ker je prejel obljubo, da je prejel nagrado.

Potem ko je ameriška tiskovna agencija AP konec preteklega tedna objavila članek, pod katerega se je podpisal žurnalist in urednik Sobotne priloge Dela Ali Žerdin, da je Janez Janša moral v zapor, ker je skupaj še z dvema obdolženima prejel dva milijona evrov podkupnine, se je na portalih in v elektronskih sporočilih urednikom in tudi lastnikom AP vsul plaz pritožb, da gre za laži. Nekatera uredništva, ki običajno samo povzemajo AP, so sama prepoznale zapisane laži in takoj umaknila sporni prispevek (recimo Boston Globe), druga so danes objavila popravek. Ta se glasi, da vodja slovenske opozicije, ni odšel na prestajanje 2-letne zaporne kazni zato, ker je prejel podkupnino, ampak zato, ker naj bi prejel obljubo nagrade (podkupnine).

Potem ko smo zapisane neresnice objavili na spletnem portalu Reporterja, se je oglasil Ali Žerdin, češ da je pod člankom podpisana tudi soavtorica Jovana Gec. No, vsaj Miami Herald je kot avtorja izpostavil prav Alija Žerdina. Ampak pustimo to. Žerdin trdi, da je k članku prispeval agencijski uvod, kontekste pa zaradi časovne stiske dodajo v dopisništvih. „Vendar krivde za napako, na katero utemeljeno opozarjate, ne valim na kolegico Jovano Gec, kajti tudi njeno besedilo je bilo naknadno predelano; iz članka je redaktor v Pragi vrgel ključni dve besedi, besedi "accepting promise" of a bribe („prejel obljubo podkupnine“; op. a.)," je v dopisu uredniku zapisal Ali Žerdin.

Ali Žerdin je torej zahteval popravek več kot dva dni po objavi. In šele potem, ko je zapisane laži razkril portal Reporterja. Kot ga je razumeti, sploh ne spremlja tujih medijev oziroma ne spremlja tekstov, pod katere je podpisan. Krivi pa so vsi drugi, malodane tudi lastniki AP. Sicer sta vest med drugim popravila Fox News in Miami Herald ter seveda tudi AP (http://hosted.ap.org/dynamic/stories/E/EU_SLOVENIA_JANSA?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT).