cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrica Stanka Setnikar Cankar ponudila odstop: "Šlo je za zlorabo osebnih podatkov."

Deli na:
Ministrica Stanka Setnikar Cankar ponudila odstop: "Šlo je za zlorabo osebnih podatkov."

Foto: Bobo

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar je premierju Miru Cerarju ponudila odstop z mesta ministrice. Kot je dejala v izjavi za medije, se je za to odločila, ker se po nedavni objavi podatkov o honorarjih, ki jih je prejela, ni mogoče izogniti političnim posledicam.

Objava podatkov bi po njenem prepričanju v prihodnosti negativno vplivala na njeno ministrsko delo, saj "bi se verjetno ves čas izrabljala pri delu ministrstva".

SMC, iz kvote katere prihaja, in vladi Setnikar Cankarjeva želi, da bi njenega naslednika ali naslednico našli čim prej. Pri tem je zagotovila, da bo ekipa, ki jo je oblikovala, na razpolago novemu ministru ali ministrici.

Članom kabineta in vsem drugim sodelavcem na ministrstvu se je Setnikar Cankarjeva danes zahvalila za minulo delo. Prepričana je, da so skupaj "zastavili ambiciozne načrte, odprli vrsto vprašanj, stopili tudi na kakšen žulj, ampak upam, da v prid izobraževanju, znanosti in športu".

Setnikar Cankarjeva je prepričana, da četrtkova javna objava avtorskih honorarjev, ki so jih od javnih zavodov prejeli posamezniki, pomeni zlorabo osebnih podatkov in ne objektivnega obveščanja. Kot pravi, so sedaj tisti, ki so svoje pedagoško delo zakonito opravili preko inštitucij, v katerih so zaposleni, javno izpostavljeni na sramotilnem odru. Prepričana je tudi, da bo nadaljnji postopek ovrgel sum korupcije in konflikta interesov. "Za to smo najbolj zainteresirani vsi, ki smo se znašli na seznamu," je dejala.

Po pojasnilu Setnikar Cankarjeve zaposleni v visokem šolstvu omenjene honorarje prejemajo za predavanja na izrednem študiju, predavanja v tujini ter za svetovalno in raziskovalno delo, pri tem pa delež dobi tudi fakulteta, na kateri so zaposleni. Delo pri tem opravljajo za fakulteto, zato po njenem prepričanju pri tem ne more iti za konflikt interesov.

Od leta 2003 do 2014 je imela fakulteta za upravo, za katero je delala, po njenih besedah več kot 10 študijskih centrov v Sloveniji, pozneje pet, danes pa ima dva. "Za opravljeno delo na fakulteti obstajajo ustrezen informacijski sistem in evidence, ki so osnova za izplačilo," je podarila. Dejala je tudi, da je fakulteta v tem času iz majhne visoke šole postala fakulteta za upravo in kot prva pridobila evropsko akreditacijo za področje uprave.

Na vprašanja novinarjev pa ni odgovarjala.

Komisija za preprečevanje korupcije je namreč v četrtek razkrila, da so subjekti javnega sektorja fizičnim osebam v zadnjih 11 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb izplačali za več kot milijardo evrov. Pri tem se je Setnikar Cankarjeva znašla na drugem mestu zaslužkarjev, saj je v omenjenem obdobju poleg redne plače prejela še za 636.068,98 evra honorarjev.

Premier Miro Cerar je kmalu po objavi podatkov napovedal, da bo zadevo komentiral, ko bo dobil pojasnilo od ministrice.