markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Anton Grizold: Putin je vojno izgubil, ker je napadel sosednjo sorodno slovansko državo

Deli na:
Anton Grizold: Putin je vojno izgubil, ker je napadel sosednjo sorodno slovansko državo

Anton Grizold - Foto: Primož Lavre

Anton Grizold je bil obrambni minister v zadnji Drnovškovi vladi in morda bo tudi v naslednji, če jo bo vodil Robert Golob. Z njim se poznata zelo dolgo, zdaj mu strokovno pomaga pri oblikovanju programa za področje varnostne politike.

»Zelo me veseli, da se je Robert Golob vrnil v politiko. Prepričan sem, da je prava oseba z razvojno vizijo, ki lahko uspešno vodi našo državo v tem razburkanem mednarodnem okolju,« ob tem pravi.

Kot obrambni minister se je srečal s Putinom, ko je ta skupaj z Bushem obiskal Slovenijo. Takrat se je kazalo, da bo prišlo do novega obdobja sodelovanja z nekdanjim vzhodom in zahodom.

»Spomnite se besed predsednika Busha mlajšega, da je pogledal predsedniku Putinu v oči in v njih začutil »njegovo dušo«,« je dejal dr. Grizold.

Z agresijo na Ukrajino si je po njegovem Rusija naredila škodo skorajda epskih razsežnosti, kar se kaže tudi v zanimanju nevtralnih Švedske in Finske za Nato. Prepričan je, da bo Ukrajina z zahodno pomočjo zmagala, Rusija je vojno na simbolni ravni že izgubila: »Ruska vojska ima izkušnje iz Čečenije, Gruzije in Sirije, ampak Ukrajina ni Sirija, Čečenija ali Gruzija.«

»Po ruski vojaški doktrini je uporaba taktičnega jedrskega orožja možna v primeru konvencionalne premoči nasprotnika ali če bi prišlo do grožnje ozemeljski celovitosti Rusije. Toda v tem primeru ni nič od tega,« odgovarja na vprašanje o možnosti jedrskega spopada.



»Za Rusijo ni toliko sporno ukrajinsko članstvo v Natu, ampak jih bolj moti, da bi Ukrajina ostala pod vplivom zahodnih liberalno demokratičnih držav: spoštovanje človekovih pravic in svoboščin, pravna država itd.«, še meni prof. Grizold.

Pogovarjali smo se o možnih scenarijih konca vojne, ali se lahko vojna razširi na Zahodni Balkan in na Tajvan ter kako lahko Slovenija še bolje poskrbi za svojo varnost.

»Spomin na večletno oboroženo nasilje na ozemlju nekdanje Jugoslavije je resen opomin EU, kaj je pomenilo predolgo toleriranje Miloševića,« pravi glede dogajanja v BIH.

Povedal je tudi, da je bil obrambni proračun v času, ko je bil minister, višji kot zdaj, vendar to ni bil problem: »Obrambni proračun smo odprli gospodarstvu, znanosti, izobraževanju, kulturi, sodelovali smo preko projektov.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24