Hilaree Nelson Svet24.si

Našli truplo slavne ameriške alpinistke

Savannah Graziano Svet24.si

Strelski obračun s policisti usoden za ubežnika ...

matej tonin vojska sta Necenzurirano

S Toninovimi oklepniki bi služil bivši šef SLS

nina krajnik-pl Reporter.si

Kam je izginila Sharon Stone iz Moravč, ki so jo ...

sesko Ekipa24.si

Kralj! Šeško o zadetku, ki trese Evropo, ne ...

tilen-artač Odkrito.si

»Moje življenje je totalen žur«

ilicic Ekipa24.si

Mariborski navijači so komaj čakali na nove ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa: to je zmagovalec prvega kroga, to pa zmagovalec predsedniških volitev!

Deli na:
Anketa: to je zmagovalec prvega kroga, to pa zmagovalec predsedniških volitev!

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Javnomnenjska raziskava Vox populi agencije Ninamedia za časnika Dnevnik in Večer kaže, da bi na predsedniških volitvah, če bi bile te minulo nedeljo, zmagala odvetnica Nataša Pirc Musar, v prvem krogu pa poslanec SDS in nekdanji zunanji minister Anže Logar. Najvišjo podporo med strankami še naprej beleži Gibanje Svoboda.

V prvem krogu bi za Logarja glasovalo 30,2 odstotka vprašanih, kar je dve odstotni točki več kot v julijskem merjenju. Za Pirc Musarjevo bi glasovalo 27,5 odstotka anketirancev, oziroma 2,6 odstotne točke manj kot v prejšnjem merjenju, za podpredsednico Gibanja Svoboda Marto Kos pa 16,3 odstotka, oziroma 3,1 odstotne točke manj kot julija.

Na četrtem mestu je nekdanji evropski poslanec in zunanji minister Ivo Vajgl (5,2 odstotka), na petem pa kočevski župan Vladimir Prebilič (4,5 odstotka). Sledijo glasbenik Gregor Bezenšek (en odstotek), psihoanalitičarka Nina Krajnik (0,6 odstotka), filozof, novinar in delavec v avstrijski industriji Aleš Ernecl (0,3 odstotka) in predsedniški kandidat civilno-družbenega nestrankarskega gibanja Zdrava družba Boris Vene (0,2 odstotka). Brez glasov pa sta ostala zastopnik Antropozofskega društva Slovenije Leo Trojar in predsednik stranke Stara pravda Ludvik Poljanec.

Nobenega od naštetih ne bi izbralo devet odstotkov vprašanih. Da ne vedo, je odgovorilo 4,2 odstotka anketiranih, da ne bodo volili, pa 1,1 odstotka.

Če bi se Logar v drugem krogu soočil s Pirc Musarjevo, bi dobil 39,7 odstotka glasov, njegova protikandidatka pa 46,7 odstotka. Če pa bi se Logar pomeril s Kosovo, bi dobil 42,4 odstotka glasov, Marta Kos pa 39,5 odstotka. Če bi se v drugi krog uvrstila Pirc Musarjeva in Kosova, bi odvetnica dobila 44,2 odstotka glasov, podpredsednica Gibanja Svoboda pa 28,2 odstotka.

Najvišjo podporo med strankami še naprej beleži Gibanje Svoboda, ki bi jo, če bi bile volite minulo nedeljo, obkrožilo 33,8 odstotka glasov, kar je 0,7 odstotne točke več kot julija. SDS na drugem mestu je zbrala 23,7 odstotka, kar je 1,5 odstotne točke več kot julija, NSi na tretjem mestu pa 8,1 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke več kot prejšnji mesec. Na četrtem in petem mestu sta SD in Levica, in sicer SD s 5,3 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke manj kot julija, Levica pa s 4,9 odstotka, kar je prav tako 0,2 odstotne točke manj kot pri prejšnjem merjenju.Druge stranke bi izbralo 1,1 odstotka vprašanih, da ne vedo, je bil odgovor 19,3 odstotka vprašanih, volilo pa jih ne bi 3,8 odstotka.

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 55,5 odstotka vprašanih, kar je 3,7 odstotne točke več kot julija, kot neuspešno pa 30,6 odstotka ali 1,9 odstotne točke manj. Neopredeljenih je 13,9 odstotka anketiranih.

Na vrhu lestvice priljubljenosti prva tri mesta, tako kot julija, zasedajo predsednik republike Borut Pahor, premier Robert Golob in evropska poslanka Ljudmila Novak. Sledita pa minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in poslanec SDS Anže Logar.

Na lestvici so od 6. do 10. mesta predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ljubljanski župan Zoran Janković, ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, predsednik NSi Matej Tonin in predsednica SD ter zunanja ministrica Tanja Fajon. Na zadnjih treh mestih lestvice so minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter koordinator Levice Luka Mesec, poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek ter evropski poslanec Matjaž Nemec.

Ninamedia je tokratno raziskavo izvedla od 8. do 10. avgusta na vzorcu 700 ljudi.