Revija Reporter
Slovenija

Anketa: Razmere glede koronavirusa izboljšujejo, prepričana velika večina vprašanih

STA

17. apr. 2020 6:00

Deli na:

Skupaj v boju proti koronavirusu!

Twitter

Slovenci so precej optimistični glede obvladovanja epidemije novega koronavirusa oz. bolezni covid-19. Kot je razvidno iz zadnjih podatkov rednega merjenja javnega mnenja, ki ga izvaja družba Valicon, namreč 94 odstotkov vprašanih ocenjuje, da se razmere izboljšujejo. Šest odstotkov sodelujočih pa je prepričanih, da gredo stvari na slabše.

Da gredo zadeve v zvezi s širjenjem novega koronavirusa na bolje, je po raziskavi med 6. in 8. aprilom menilo 89 odstotkov vprašanih, teden dni pred tem 66 odstotkov, medtem ko je bilo konec marca takšnih približno polovica.

Po merjenju med 13. in 15. aprilom 55 odstotkov vprašanih ocenjuje, da so trenutni ukrepi za zajezitev širjenja epidemije ravno pravšnji, kar je ravno toliko kot pred tednom dni. Je pa nekoliko narasel delež tistih, po mnenju katerih so ukrepi prestrogi. Teh je po zadnjem merjenju 31 odstotkov, medtem ko jih je bilo teden dni nazaj 26 odstotkov.

Po drugi strani je 14 odstotkov prepričanih, da so ukrepi premalo strogi. Teh je torej malo manj kot pred tednom dni, ko je ukrepe kot premalo stroge ocenjevalo 19 odstotkov vprašanih.

Večina vprašanih je sicer še vedno zaskrbljenih zaradi širjenja novega koronavirusa. Če je bilo takšnih pred tednom dni 78 odstotkov, jih je po zadnjem merjenju 73 odstotkov. Ob koncu meseca marca je bilo zaskrbljenih čez 80 odstotkov.

Vprašani so najbolj zaskrbljeni za družino in gospodarstvo. Dobra polovica jih občuti tudi strah pred dolgotrajnostjo trenutne situacije. Za lastno delovno mesto skrbi 12 odstotkov.

Sicer pa 37 odstotkov vprašanih trenutno situacijo ocenjuje kot neprijetno in utrujajočo. 35 odstotkov jih pravi, da je sprejemljiva oz. da nekako gre. Po mnenju 20 odstotkov je glede na nove razmere normalna, za štiri odstotke je kritična in na trenutke kaotična, za en odstotek pa povsem brezupna.

Valicon raziskavo izvaja redno. Med 13. in 15. aprilom je bil vzorec vprašanih 850.