Revija Reporter
Slovenija

Volilna napoved politologa Marka Lovca: Od februarja je podpora SDS relativno stabilna, podpora GS pa rahlo, a vztrajno raste

Dr. Marko Lovec
1 1.690

30. mar. 2022 6:59 Osveženo: 7:02 / 30. 3. 2022

Deli na:

Marko Lovec

Primož Lavre

Za napoved bom uporabil zbirnik anket Poll of polls (Politico). Skladno z zadnjimi podatki SDS vodi z 25 odstotki podpore, sledijo Gibanje Svoboda (GS) s 23 odstotki, SD z desetimi odstotki, Levica s šestimi odstotki, Povežimo Slovenijo (PoS), NSI in LMŠ pa imajo po pet odstotkov podpore.

Če to prevedemo v poslanske sedeže, dobi SDS 27–8, GS 25, SD 11, Levica 7, PoS, NSI in LMŠ pa vsaka od pet do šest sedežev. Ob predpostavki, da levo-sredinske stranke z SDS nebi sodelovale, bi SDS le stežka sestavil vlado, saj bi koaliciji SDS-PoS-NSI kljub potencialnemu sodelovanju manjšincev še vedno zmanjkali vsaj trije glasovi. Na drugi strani bi (ponovno) dobili široko levosredinsko koalicijo, pri čemer bi mandatar potreboval glasove Levice ali NSI, kar bi zmanjševalo možnosti in stabilnost vlade.

Napoved ima dve omejitvi. Prva je prevajanje anket v volilni rezultat. Analize velikega števila anket in volitev kažejo, da je napaka relativno stabilna, okoli 2-2,5 odstotne točke. To bistveno ne vpliva na velike stranke, pomembno pa je za male, še posebej tiste tik nad pragom ali pod n jim (Stranka Alenke Bratušek – SAB in Naša dežela – ND). Če to upoštevamo, vidimo, da SDS ob zanjo idealnem scenariju (napaka podcenjuje ND) lahko sestavi vlado. Upoštevati je seveda treba verjetnost takšnega scenarija, ki ni visoka.

Podpora SD je stabilna, Levici pospešeno upada, prav tako tudi LMŠ, podpora PoS ima obliko U, podpora NSI in SAB pa narobe obrnjenega U. Podpora ND upada.

Druga, pomembnejša omejitev so potencialne spremembe podpore do volitev. Tu si lahko pomagamo s trendi, čeprav nanje vsi ključni dejavniki še ne vplivajo, saj se je kampanja, npr. televizijska soočenja, šele začela. Od februarja je podpora SDS relativno stabilna (rahlemu upadanju je v zadnjih tednih sledil rahel vzpon), podpora GS pa rahlo, a vztrajno raste. Podpora SD je stabilna, Levici pospešeno upada, prav tako tudi LMŠ, podpora PoS ima obliko U, podpora NSI in SAB pa narobe obrnjenega U. Podpora ND upada.

Trendi potencialnih partnerjev SDS torej kažejo v različne smeri, kar pomeni, da je v celoti gledano njihova podpora stabilna. Na drugi strani je na levi sredini ob nadaljnji rasti podpore GS in upadanju nekaterim drugim strankam možno tudi to, da bi GS za vlado potrebovalo manj partnerjev, kar bi vplivalo na njen pogajalski položaj in stabilnost vlade.