Jennifer Lopez Odkrito.si

Z zasebnimi nastopi služi vrtoglave zneske

MEGLA Svet24.si

Tedenski horoskop: naprej po poti, čeprav ...

Toše Proeski in Dolores Lambaša Petisvet.si

Na cesti, ki je vzela Tošeta, slišijo otroški ...

janković_lokalne volitve 18 Svet24.si

Janković slavi, Janša pa o tem, kdo ga lahko ...

tjasa salamun Svet24.si

Tjaša je uresničila željo po motorni žagi

52CF59DF-466B-4212-A4B7-523E463AD708 Najstnica.si

Top najstnica 2018 je Zoja Šuc

Iryna Osypenko Nemec Njena.si

Koga je izbrala Iryna Osypenko?

Slovenija

Anketa: Pahor že v prvem krogu

Deli na:
Anketa: Pahor že v prvem krogu

Foto: Mediaspeed - Borut Pahor, predsednik Slovenije

Čeprav je predsedniku republike Borutu Pahorju trend podpore v zadnjem tednu dni blago narasel in kamniškemu županu Marjanu Šarcu blago padel, se razmerje med njima ni pomembno spremenilo.

Po volilni napovedi, ki jo je za Dnevnik in Večer opravila Ninamedia, kaže, da bo Pahor prihodnjo nedeljo za predsednika republike izvoljen že v prvem krogu.

Gre za javnomnenjsko raziskavo po metodi "tracking poll", ki se izvaja dnevno, vsak dan na novem vzorcu anketirancev, in spremlja premike volilnega telesa.

Po volilni napovedi bi tako Pahor v prvem krogu slavil s 57,9-odstotno podporo, sledili bi mu kamniški župan Marjan Šarec z 22,7-odstotno, evropska poslanka Romana Tomc z 8,1-odstotno in predsednica NSi Ljudmila Novak s 5,4-odstotno podporo.Za njimi sta se zvrstila še koprski župan Boris Popovič (2,4 odstotka) in Angelca Likovič (2,1 odstotka), manj kot odstotno podporo pa imajo na zadnjih treh mestih ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič (0,8 odstotka), kandidatka SLS Suzana Lara Krause (0,5 odstotka) in Andrej Šiško (0,1 odstotka).

Pahor je bistveno bolj priljubljen med ženskami kot med moškimi, saj mu svoj glas zagotavlja 55 odstotkov vseh volivk, ki izjavljajo, da se bodo zanesljivo udeležile volitev, in 36 odstotkov vseh volivcev. Med tistimi, ki ga bodo volili, prevladujejo starejši od 60 let - takih je ena tretjina vseh Pahorjevih volivcev.

Naročnika raziskave "tracking poll" sta časnika Dnevnik in Večer, izvaja pa jo agencija Ninamedia od 5. do 20 oktobra. Izvajajo jo vsak dan na novem vzorcu naključno izbranih polnoletnih oseb. Prvo anketo so objavili po tridnevnem anketiranju, od tedaj pa dnevno objavljajo rezultate anketiranja zadnjih treh dni, tako da je v vzorec za izdelavo vsakokratne volilne napovedi vključenih 540 respondentov.