stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa: najbolj varne so počitnice v Sloveniji

Deli na:
Anketa: najbolj varne so počitnice v Sloveniji

Bled, Bohinj, Postojna, Ljubljana, Piran in še katero slovensko mesto se predstavlja kot butično, pravzaprav pa gre tukaj bolj za območja z visoko obiskovanostjo turistov. - Foto: Maja Šetinc

Anketiranci so ob umirjanju epidemiološke situacije v zadnji raziskavi Valicona kot najmanj tvegani aktivnosti za ponovno razširitev novega koronavirusa ocenili druženje s prijatelji doma in dopust v Sloveniji. Kot so še sporočili iz družbe Valicon, lahko glede na izsledke ankete lepše čase pričakujejo tudi gostinci.

Glede na obdobje pred enim mesecem, tik pred sprostitvijo gibanja izven meja občine, so se vse ocene tveganja za različne prostočasne in turistične aktivnosti znižale. Najbolj se je znižala ocena tveganja obiska restavracije in bara oziroma lokalov ter uporabe javnega prometa. Najmanj oziroma skoraj ne pa se je spustila ocena tveganja za krajša potovanja v EU in za potovanja na bolj oddaljene destinacije z letalom.

"Povsem jasno je, da bližje kot nam je neka aktivnost ali destinacija, bolj kot je domača in manj kot je množična, hitreje in bolj verjetno jo bomo uporabili," je rezultate komentiral direktor projektov in specialist za storitveni sektor iz družbe Valicon Matjaž Robinšak.

Sodelujoči so kot manj tvegano aktivnost za širjenje koronavirusa ocenili še nakupovanje v majhnih trgovinah, obisk frizerja, kozmetičnega salona in pedikure ter bivanje v kampu in obiske restavracij.

Kot zmerno tvegano dejavnost so vprašani ocenili nakupovanje v supermarketih, ogled filma v kinu, uporabo javnega potniškega prevoza, ogled predstave v operi, drami ali klasični koncert, dopust na Hrvaškem in najem Airbnb nastanitve.

Bolj zadržani pa so anketiranci do tekem oziroma športnih dogodkov, kopanja v bazenih, obiskov glasbenih koncertov ali festivalov in zabav v nočnem klubu, ki so jih ocenili kot bolj tvegane aktivnosti.

V raziskavi #Novanormalnost je med 26. in 28. majem sodelovalo 524 anketirancev.