pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa: Mnenje javnosti o trdoživosti nove vlade je deljeno

Deli na:
Anketa: Mnenje javnosti o trdoživosti nove vlade je deljeno

Foto: Bobo

Pričakovanja glede dolžine mandata vlade, ki bo oblikovana po predčasnih parlamentarnih volitvah, so precej deljena, kaže javnomnenjska raziskava agencije Episcenter za Planet Siol.net. Da bo nova vlada zdržala celoten mandat, meni 52 odstotkov vprašanih, 47 odstotkov jih je prepričanih o nasprotnem.

Med tistimi, ki novi vladi napovedujejo celoten mandat, prevladuje prepričanje, da se bo to zgodilo zaradi novih obrazov v politiki (tako jih meni 24 odstotkov) ter zaradi velike volilne podpore Stranki Mira Cerarja (15 odstotkov). Po 13 odstotkov anketirancev pa misli, da bo nova vlada štiri leta zdržala zaradi zaupanja in zaradi izobraženih ljudi z znanjem, ki bodo vodili državo.

Dvanajst odstotkov jih je prepričanih, da bo nova koalicija obstala, ker bo močna, devet odstotkov pa da zaradi razsodnosti, enotnosti in truda. Preostali so izbrali druge možnosti, mogočih pa je bilo več odgovorov, zato vsota presega 100 odstotkov.

Med tistimi 47 odstotki, ki menijo, da nova vlada ne bo dokončala celotnega mandata, jih največ predvideva, da bodo ministrski zbor zrušili lobiji in interesi (27 odstotkov). Drugi najpogostejši razlog po mnenju vprašanih bodo spori med strankami (20 odstotkov) in dejstvo, da bo imela vlada težko delo (18 odstotkov).



Med ponujenimi odgovori so anketiranci pogosto izbrali še odgovor, da imajo novi igralci na politični sceni premalo izkušenj (14 odstotkov). Tudi tu je bilo mogočih več odgovorov.

Episcenter je meritev javnega mnenja za Planet Siol.net opravil z računalniško podprtim telefonskim anketiranjem (CATI). Meritev je opravljena verjetnostno dvostopenjsko, z izborom gospodinjstva na prvi in ciljne osebe na drugi stopnji.

V meritvi med 14. in 18. julijem je sodelovalo 645 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec vprašanih je reprezentativen in naknadno korigiran s pomočjo uteži na demografskih spremenljivkah.