Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa: Janša s SDS v vodstvu pred SD in Levico, vzpon LMŠ

Deli na:
Anketa: Janša s SDS v vodstvu pred SD in Levico, vzpon LMŠ

Janez Janša obkrožen s podporniki. - Foto: Primož Lavre

Januarska javnomnenjska raziskava Dela, ki jo je opravila Mediana, kaže, da več kot desetina vprašanih ne bi izbrala nobene parlamentarne stranke, petina pa še ne ve, komu bi dala glas. Med parlamentarnimi strankami bi slavila SDS, sledita SD in Levica. Z delom vlade je nezadovoljnih manj anketirancev, njena ocena je najvišja od novembra 2020.

Če bi bile parlamentarne volitve v nedeljo in bi na njih nastopile le stranke, ki so na prejšnjih dosegle vsaj odstotek podpore, bi znova slavila SDS. Obkrožilo bi jo 18,4 odstotka vprašanih, kar je pol odstotne točke manj kakor pred enim mesecem.

Drugo mesto bi ohranila SD (10,7 odstotka), ki bi jo ta mesec izbralo odstotno točko manj sodelujočih v raziskavi kot konec leta 2021, tretje pa Levica (7,6) z 0,6 odstotne točke manj v primerjavi z decembrom. Po dveh mesecih padanja podpore se je na četrto mesto ponovno povzpela LMŠ, ki bi ji glas namenilo 6,1 odstotka anketirancev oziroma 1,3 odstotne točke več.

Sledita SAB (5,2 odstotka) in NSi (4,7 odstotka), obe z odstotno točko manj kot pred enim mesecem. SNS bi izbralo 1,4 odstotka vprašanih (decembra 1,6), podpora DeSUS znaša en odstotek, kar je enako kot decembra, stranki Konkretno (prej SMC) pa 0,8 odstotka (prejšnji mesec podpore tej stranki niso merili).

Med zunajparlamentarnimi strankami bi Dobro državo podprlo 1,5 odstotka vprašanih, kar je enak delež kot decembra, Piratsko stranko 1,4 odstotka (decembra 2,5), SLS 0,8 odstotka (decembra 1,9), Zelene Slovenije pa 0,6 odstotka (decembra 1,4 odstotka).

Nekaj več kot petina vprašanih (20,9 odstotka) ni opredeljenih, ponovno pa se je povečal delež tistih, ki jih ni prepričala nobena od teh strank. Zdaj je tako odgovorilo kar 11,6 odstotka sodelujočih (podobno kot novembra), decembra pa le 6,6 odstotka.


Seštevek tistih, ki so neodločeni, in tistih, ki glasu ne bi namenili nikomur, kaže, da jih je skupaj za skoraj tretjino sodelujočih v anketi.

Po tistem, ko je novembra 2021 vlada dobila najnižjo srednjo oceno v tem mandatu (2,26) in je več kot 40 odstotkov vprašanih njeno delo ocenilo zelo negativno, je javno mnenje do nje zadnja dva meseca nekoliko manj kritično. Delež tistih, ki vztrajajo pri zelo negativni oceni, je zdaj 28,5-odstoten. Povprečna ocena je tako 2,58, kar je največ od novembra 2020.

Na vrhu barometra priljubljenosti je ponovno prišlo do izenačenja - zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja je predsednik republike Borut Pahor znova dohitel. Na tretjem mestu ostaja predsednik DZ Igor Zorčič, na četrtem pa sta z enako oceno zunanji minister Anže Logar in minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj.

Sledijo minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, obrambni minister Matej Tonin, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, finančni minister Andrej Šircelj in predsednica SD Tanja Fajon.

Predsednik vlade Janez Janša se je pomaknil za tri mesta po lestvici navzgor, na 11. mesto, in ta mesec dosegel največjo rast v povprečni oceni. V primerjavi z decembrsko raziskavo, ko je bil na devetem mestu, pa se je največji padec zgodil koordinatorju Levice Luki Mescu, ki je sedaj na 14. mestu.

Javnomnenjsko raziskavo je opravil Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 3. in 6. januarjem na vzorcu 703 anketirancev.