Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa: prva SDS, podpora LMŠ in Levici narasla, vladnima NSi in SMC pa padla

Deli na:
Anketa: prva SDS, podpora LMŠ in Levici narasla, vladnima NSi in SMC pa padla

Marjan Šarec in Luka Mesec. - Foto: Bobo

Ocena dela vlade se je ta mesec glede na rezultate javnomnenjske raziskave, ki jo je za Delo izvedla Mediana, nekoliko zvišala. Podpora SDS, ki bi prejela najvišjo podporo med strankami, ostaja nespremenjena. Z 18,3 odstotkov na 19,6 odstotkov pa se je zvišal delež tistih, ki ne vedo, koga bi volili na parlamentarnih volitvah.

Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi največ podpore med strankami s 17,3 odstotka prejela SDS, kar je enako kot v prejšnjem mesecu. S 43,5 na 48 odstotkov pa se je povečal delež vprašanih, ki SDS zagotovo ne bi volili.

Drugo mesto bi zasedla SD, za katero bi glasovalo 10,8 odstotka anketiranih, kar je za približno poldrugo odstotno točko manj kot v maju. Sledi ji LMŠ, ki bi prejela 9,7 odstotka glasov, kar je za dobri dve in pol odstotni točki več kot prejšnji mesec. Višjo podporo bi zabeležila tudi Levica, ki bi se s 8,6 odstotkov podpore uvrstila na četrto mesto.

Sledijo NSi, za katero bi glasovalo 3,5 odstotka vprašanih, kar je za odstotno točko manj kot maja. DeSUS bi glas namenilo 2,7 odstotka vprašanih, SAB pa 2,3 odstotka. Podpora SMC se je v zadnjem mesecu prepolovila, volilo bi jo 0,5 odstotka vprašanih. Prepolovila se je tudi podpora SLS, ki bi jo na volitvah obkrožilo 1,6 odstotka anketiranih.

Stranke vladne koalicije SDS, NSi in SMC bi po tokratni mnenjski anketi dobile 21,4 odstotka glasov, opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB pa deset odstotnih točk več, torej 31,4 odstotka.



Krivulja srednje ocene dela vlade se je že drugi mesec nekoliko dvignila, z 2,43 na 2,47. Med vprašanimi pa še vedno več kot polovica delo izvršilne veje oblasti ocenjuje negativno ali zelo negativno. Delež tistih, ki se jim zdi delo vlade srednje dobro, znaša 21,5 odstotka, delo vlade pa pozitivno ali zelo pozitivno ocenjuje 23,1 odstotkov sodelujočih.

Na lestvici priljubljenosti politikov že četrti mesec vodi minister za zdravje Janez Poklukar, sledi mu predsednik republike Borut Pahor. Na tretjem mestu je tudi po dveh poskusih menjave predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Sledita mu minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in minister za delo Janez Cigler Kralj, ki je v zadnjem mesecu padel za dve mesti.

Na lestvici sta se povzpela predsednica SD Tanja Fajon in predsednik LMŠ Marjan Šarec. Na zadnjem mestu ostaja minister za kulturo Vasko Simoniti, notranjega ministra Aleša Hojsa, s katerim sta si v maju delila zadnje mesto, pa so sodelujoči v anketi ocenili nekoliko bolje in se je tako uvrstil na predzadnje mesto lestvice.

Raziskavo je za uredništvo Dela izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 7. in 10. junijem na reprezentativnem vzorcu 710 prebivalcev Slovenije.