feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Slovenija

Šef svobodnjakov Hofer nasprotuje dvojnemu državljanstvu Mlinarjeve, saj bi lahko ravnala proti interesom Avstrije

Deli na:
Šef svobodnjakov Hofer nasprotuje dvojnemu državljanstvu Mlinarjeve, saj bi lahko ravnala proti interesom Avstrije

Angelika Mlinar, nosilka evropske liste SAB - Foto: Bobo

Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer nasprotuje temu, da bi imela kandidatka za slovensko kohezijsko ministrico Angelika Mlinar dvojno državljanstvo. Kot je danes dejal, to ni dobro za Avstrijo, saj bi lahko Mlinarjeva kot slovenska ministrica ravnala v nasprotju z interesi Avstrije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Prejšnji teden je kandidatka SAB za kohezijsko ministrico Mlinarjeva vložila vlogo za slovensko državljanstvo. Ob tem je pojasnila, da ji Avstrija, ki jo je formalno za to prosila, še ni dovolila zaprositi za slovensko državljanstvo. Kljub temu se je za omenjeni korak odločila. Ob tem se nadeja, da ji bo Avstrija to dovoljenje izdala, saj bi ji v nasprotnem primeru morala aktivno odvzeti avstrijsko državljanstvo.

Hofer pa je danes spomnil, da Avstrija dopušča dvojno državljanstvo le v primeru, da je to v interesu države. "Jaz tega interesa ne vidim," je povedal.


Nekdanji evropski poslanki iz vrst avstrijske liberalne Neos je Hofer sicer čestital za imenovanje. "Ampak bi bilo narobe, da bi hkrati zahtevala dvojno državljanstvo, ker se lahko zgodi, da bo v tej funkciji v interesu Slovenije odločala v nasprotju z interesi Avstrije," je obrazložil stališče.

Koroška Slovenka je sicer ta teden ocenila, da je skoraj nemogoče, da ji Avstrija ne bi izdala dovoljenja, da zaprosi za slovensko državljanstvo, saj da je to tudi v nasprotju z zakonodajo EU. Kot primer je navedla, da so nazadnje državljanstvo odvzeli bivšemu borcu skrajne skupine Islamska država. Po njenem mnenju bi bilo nepredstavljivo, da bi država znotraj EU odvzela svojemu državljanu državljanstvo zato, ker je zaprosil za državljanstvo v sosednji državi. Ob tem je bila kritična do restriktivne avstrijske zakonodaje na področju dvojnih državljanstev.

Šele ko bo Mlinarjeva dobila slovensko državljanstvo, bo lahko stekel nadaljnji postopek za nastop položaja ministrice za kohezijo. Skrajni rok za imenovanje novega ministra je sicer 7. januar.

loading...
Loading...