Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ameriški Slovenci so se poslovili od pokojnega škofa Gregorija Rožmana

Deli na:
Ameriški Slovenci so se poslovili od pokojnega škofa Gregorija Rožmana

Ameriški in kanadski Slovenci so se včeraj v frančiškanskem samostanu v Lemontu pri Chicagu poslovili od pokojnega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana, katerega posmrtni ostanki se v naslednjih dneh po 68 letih izgnanstva vračajo v domovino. Pokopali ga bodo v soboto 13. aprila v ljubljanski stolnici.

Poslovilne slovesnosti so se udeležili ameriški Slovenci iz različnih krajev ZDA in Kanade, sveto mašo pa je daroval upokojeni pomožni škof iz Clevelanda Edvard Pevec, ob pomoči upokojenega pomožnega škofa Chicaga Johna Gormana in ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika.

Jamnik je na slovesnosti prebral zahvalno pismo ljubljanskega nadškofa in metropolita Antona Stresa. "Gospod je sprejel njegovo žrtev in ga 16. novembra 1959 poklical k sebi. Očetje frančiškani ste ga z odprtimi rokami sprejeli medse in danes bi vam rad izrekel iskreno besedo zahvale za vso skrb in pozornost, ki ste jo vsa leta izkazovali njegovemu zadnjemu prebivališču in spominu."

"Ob romanjih k Mariji pomagaj v Lemont ste rojaki iz ZDA in Kanade prišli vsako leto na grob škofa Rožmana in pri njegovem grobu ste utrjevali zvestobo katoliški veri, slovenstvu in demokraciji. A tudi verno ljudstvo v ljubljanski škofiji, kjer je bil nadpastir kar 30 let, ga je že dolgo želelo imeti med seboj. Svobodni časi za katere je škof molil, da bi zasijali slovenski domovini, so se uresničili. Zato želimo sedaj izpolniti njegovo željo in pravico, da njegovo mrtvo telo čaka slavo vstajenja v domači zemlji," je med drugim sporočil Stres.



Na vprašanje o občutkih ameriških Slovencev zaradi selitve Rožmana v domovino je Jamnik povedal, da razume tudi njihovo žalost, še posebej starejše generacije, ki ga je poznala. "Hkrati ob tem je tudi veselje, da se bo končno izpolnila njegova poslednja želja, da bo pokopan v domovini in stolnici, kjer je bil škof," je dejal Jamnik.

"Kjerkoli je pokopan nas povezuje. V veri v Kristusa smo si vedno blizu, ker sem prepričan, da je naš priprošnik pri Bogu. Slovenci bodo še vedno prihajali v Lemont, v te ameriške Brezje, se zbirali in molili. Hkrati bo to čudovita priložnost, da ameriški Slovenci velikokrat pridejo v Slovenijo, kjer bo grobnica, da ga obiščejo in obiščejo tudi svojo domovino," je dejal Jamnik.

Na vprašanje o tem, koga pričakujejo na pogrebu v Sloveniji, pa je Jamnik odgovoril, da ni bilo posebnih vabil. "Dejanje želimo narediti res na pietetni ravni z močno dimenzijo vere v luči vstajenja. Vrata stolnice bodo odprta za vse. Mislim, da posebnih vabil ne bo. Vsak bo imel priložnost, da se od njega poslovi od 9. do 15. ure v soboto, 13 aprila. Potem bo dostojanstven pogreb v luči hvaležnosti, da je škof pokopan v ljubljanski stolnici," je povedal Jamnik.