zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako je tožilstvo preganjalo Šturma, prezrlo pa samovoljo svojega šefa Fišerja

Deli na:
Kako je tožilstvo preganjalo Šturma, prezrlo pa samovoljo svojega šefa Fišerja

Foto: Bobo

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je ravnal nezakonito in samovoljno, pa vendar se tožilci niso odločili za pregon.

Kmalu po koncu mandata Janševe vlade se je tožilstvo (po anonimni prijavi) spravilo na nekdanjega pravosodnega ministra Lovra Šturma. Zlorabil naj bi položaj, da bi svojemu državnemu sekretarju Robertu Maroltu nekaj dni pred iztekom mandata zagotovil zaposlitev oziroma notarsko mesto v Kamniku. Ljubljansko okrajno sodišče je Šturma leta 2013 obtožb oprostilo.

Tožilstvo se je lotilo Šturma, zakaj je pri miru pustilo generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja? Skupaj z nekdanjim pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem sta poskrbela, da je bil nekdanji Zalarjev državni sekretar Boštjan Škrlec dan po izteku mandata Pahorjeve vlade imenovan za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Ker je Janševa vlada to imenovanje razveljavila, se je Škrlec pritožil, a dobil nepričakovano zaušnico upravnega sodišča, ki je ravnanje Fišerja označilo za samovoljo. Zakon o državnem tožilstvu je jasen in njegove določbe ni mogoče razlagati drugače, kot so zapisane, je opozorilo sodišče. Fišer je ravnal nezakonito in samovoljno, pa vendar se tožilci niso odločili za pregon. Lahko bi v obtožnici, podprti z mnenjem upravnega sodišča, preprosto zapisali – tako kot v primeru Šturm, da je skupaj z Zalarjem zlorabil položaj in s tem odhajajočemu državnemu sekretarju Škrlecu zagotovil notarsko mesto. S tem sta, kot je zapisala protikorupcijska komisija, »omogočila nepremoženjsko korist v obliki zasedbe delovnega mesta.«