Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Aleš Čerin: Otroci so dar in ne lastnina

Deli na:
Aleš Čerin: Otroci so dar in ne lastnina

Srečanje družin Aninega sklada v Šentjakobu ob Savi, - Foto: Anin sklad

Ustanova Anin sklad je včeraj v Šentjakobu ob Savi pripravila srečanje družin z več otroki. Več kot 170 otrok iz skoraj 45 družin se je lahko med seboj družilo in izmenjavalo izkušnje, za starše pa so organizatorji pripravili posebna izobraževalna predavanja, so sporočili iz ustanove.

Srečanje se je začelo ob 10. uri z mašo, ki jo je daroval pater Igor Salmič. Popoldne je sledilo predavanje za starše Aleša Čerina o tem, da so otroci dar in ne lastnina. Otroci in mladi pa so se lahko udeležili delavnic in športnih iger, so v sporočilu zapisali v ustanovi Anin sklad.

Čerin je v predavanju spregovoril o tem, da je treba otroke "vreči iz gnezda". Kot je dejal, je takšna trditev nekoliko provokativna, vendar je treba otroke pripraviti na ta korak. "Se pravi, da ko se otrok rodi, da se zavedaš, da bo šel, in potem ga od zibke naprej pripravljaš oziroma mu razvijaš mišice. Pri tem ne mislim samo fizične mišice, ampak tudi mišice volje, naravnanosti, uma, spretnosti. Potem je sposoben odleteti iz gnezda, ko pride čas za to," je dejal. Ob tem je dodal, da starši namesto, da bi krepili "mišice" svojih otrok, delajo namesto njih, zaradi česar "mišice" zakrnijo.

"Poslanstvo Aninega sklada je v tem, da se resnično trudimo, da bi družinam ponudili možnost predvsem kakovostnega duhovnega življenja. To pomeni, da se lahko udeležijo različnih duhovnih prireditev, kjer bodo dobili tisto, česar drugje ni mogoče dobiti," je poudaril pater Milan Kos, ki bo sklad vodil naslednja štiri leta. Ob tem je še dodal, da ustanova pomaga družinam pri njihovem vsakodnevnem življenju.



Danes je okolica nekoliko naravnana na težko življenje, predvsem pa niso poudarjeni medsebojni človeški odnosi, ki so potrebni za lepo življenje, opozarja Kos. "Prav zato vidim izziv v tem, da družina nudi priložnost otokom, da se učijo in pripravijo na življenje, ki bo osrečujoče in lepše v njihovi prihodnosti," je o izzivih, s katerimi se danes srečujejo družine, zapisal Kos.

Ustanova Anin sklad deluje že več kot 21 let in vključuje 200 družin. Kljub finančnim omejitvam redno mesečno pomagajo približno 45 družinam. Pomagajo na različne načine, kot so svetovanja, iskanje zaposlitev, urejanje zadev s področja socialno-varstvenih pravic in podobno.

Ustanova si prizadeva, da bi se več staršev odločalo za tretjega in četrtega otroka, da bi bile številčnejše družine v družbi bolj razumljene, da bi se med seboj spoznavale in se podpirale, da bi se pospeševal pozitiven odnos do zdravega družinskega življenja in da bi bilo javno "ozračje" naklonjeno družinskim vrednotam.