Revija Reporter
Slovenija

Anin sklad obeležil 20-letnico delovanja

STA

3. nov. 2018 16:40 Osveženo: 16:43 / 03. 11. 2018

Deli na:

Ustanova Anin sklad

Tomaž Celarec

Ustanova Anin sklad, ki podpira družine z več otroki, je danes v Ljubljani s srečanjem družin in dobrotnikov obeležila 20 let svojega delovanja. Dogajanje se je začelo z mašo, nadaljevalo pa z druženjem in spoznavanjem družin z v.d. predsednice uprave ustanove Hermino Nemšak, dobrotniki ter ostalimi člani.

Predsednik Konference redovnih ustanov Slovenije Marjan Čuden se je v uvodu zahvalil redovnikom, redovnicam, dobrotnikom, dosedanjim članom uprave in strokovno-nadzornega sveta, dosedanji predsednici uprave Mariji Šterbenc in družinam, so sporočili iz ustanove Anin sklad. Nagovoril jih je z besedami: "V uvodu svete maše govorim o zahvali zato, ker želim, da hvaležnost položimo na oltar. Naj bo to polaganje najdragocenejše dejanje današnjega praznovanja."

Mašo je v cerkvi v Zavodu sv. Stanislava daroval dolgoletni predsednik strokovno-nadzornega sveta ustanove, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Posebej je podčrtal povezovanje družin med seboj. "Verjamem, da so tudi preko Aninega sklada začele te družine, sicer še ne v zadostni meri, pa vendarle, dobivati prostor tudi širše v naši družbi, da ni več tako nekaj nemogočega, če zagledaš družino, ki ima več kot dva otroka. Vse to so sadovi, za katere smo danes zares hvaležni," je povedal.

Nemšakova je spomnila na ustanovitev sklada pred 20 leti. "Bili so polni optimizma, energije in odločenosti, da morajo v slovenskem prostoru za družine storiti nekaj več," je dejala.

Sklad si prizadeva, da bi se za tretjega in četrtega otroka odločalo več staršev. Želijo si, da bi se številčnejše družine med seboj spoznavale in podpirale, da bi gradili pozitiven odnos do zdravega družinskega življenja in da bi bila javnost bolj naklonjena družinskim vrednotam.

Kot nevladna in neprofitna ustanova nima rednih virov prihodkov. Sredstva pridobiva s pomočjo sponzorjev, donatorjev in z darovi posameznih podpornikov. Vanjo je vključenih več kot 350 družin, ki imajo skupaj približno 2000 otrok. Finančno pomaga približno 150 družinam mesečno.

Anin sklad so leta 1998 ustanovile redovnice hčere krščanske ljubezni s sredstvi, ki so jih prejele po denacionalizacijskem postopku, pridružili pa so se tudi drugi donatorji.