Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na Novogoriškem že prvi ukrepi v zvezi s koronavirusom (VIDEO)

Deli na:
Na Novogoriškem že prvi ukrepi v zvezi s koronavirusom (VIDEO)

Klemen Miklavič, župan Nove Gorice - Foto: Bobo

Novogoriški župan Klemen Miklavič je danes sklical sestanek s predstavniki zdravstvenih ustanov, šol, otroških vrtcev, igralnic, bencinskih servisov in trgovskih centrov zaradi pojava koronavirusa v Italiji. Zaradi možnosti širjenja virusa v Slovenijo so v novogoriških igralnicah že pripravili prve ukrepe.

Novogoriški župan Klemen Miklavič je na novinarski konferenci po sestanku povedal, da je v nenehnem stiku z županom italijanske Gorice Rodolfom Ziberno, ki ga obvešča o vseh ukrepih na italijanski strani. Zaradi možnosti širitve virusa na slovensko stran bo ministrstvo za zdravje danes pozval, naj severnoprimorsko regijo zaradi bližine Italije obravnavajo prednostno.

Zaenkrat pa ni še treba razmišljati o uporabi mask, je poudaril predstavnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje Mario Fafangel.

V Zdravstvenem domu Nova Gorica so na današnjem sestanku zaposlenih sklenili do nadaljnjega odpovedati vse preventivne zdravstvene preglede otrok, medicinske sestre, ki so na tem področju zaposlene, pa bodo začasno premestili drugam, je povedala direktorica Petra Kokoravec.

Zaradi povečanega števila telefonskih klicev bodo vzpostavili nove telefonske linije, na katerih bodo odgovarjali na vprašanja o koronavirusu. Prebivalce, ki sumijo, da so morebiti zboleli za koronavirusom, pa prosijo, naj jih pokličejo in naj nikar ne prihajajo v zdravstveni dom.

V novogoriškem domu starejših občanov so iz previdnosti prepovedali obiske njihovih oskrbovancev. Kot je za Radio Robin pojasnil direktor doma Bojan Stante, gre za preventivni ukrep. "Na državnem nivoju ne dobiš nobenih navodil, še mask ne moreš kupiti. Naši stanovalci pa so kritična skupina. Če se nam v domu kar koli razširi, bo zadeva problematična. Med obiskovalci naših oskrbovancev pa so tudi Italijani," je pojasnil odločitev.

V šempetrski bolnišnici bodo morebitne zbolele za koronavirusom napotili na poseben vhod na urgenci, kjer jih bo sprejelo medicinsko osebje. Do zapolnitve prostih postelj bodo morebitne bolnike pošiljali na zdravljenje v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

K previdnosti in upoštevanju posebnih ukrepov so pozvali tudi vse šole in vrtce. Staršem otrok svetujejo, naj bolni ostanejo doma, tudi če niso zboleli zaradi koronavirusa. Učitelji in vzgojitelji pa bodo otroke podučili o pogostejšem umivanju rok in kašljanju v rokav, kar pomeni najbolj učinkovito zaščito tudi pred širjenjem gripe, ki je še vedno prisotna na Goriškem.

V novogoriških igralnicah pa so zaradi možnosti širjenja virusa v Slovenijo namestili dozirnike za razkuževanje rok, vidno bolne obiskovalce so začeli prijazno odslavljati. V primeru širjenju virusa bodo razmišljali o še dodatnih ukrepih oziroma o možnosti zapiranja igralnic.

V Hitovih igralnicah na Goriškem namreč kar 75 odstotkov vseh gostov prihaja iz dežele Veneto, kjer so zaradi širjenja koronavirusa sprejeli ostre zaščitne ukrepe.

Po županovih besedah prireditev zaenkrat ne bodo odpovedovali, vendar se to lahko hitro spremeni. Zato so v nenehnem stiku s pristojnimi zdravstvenimi službami in predstavniki Občine Gorica, da bodo lahko hitro in učinkovito ukrepali ob morebitnih spremembah razmer.