Revija Reporter
Slovenija

Alarmantne številke z Dolenjske: v prvih petih mesecih na meji prijeli že 1049 ljudi, lani le 77

Reporter

9. jun. 2018 6:00 Osveženo: 6:55 / 09. 6. 2018

Deli na:

V prvih petih mesecih letošnjega leta so policisti na območju policijske uprave Novo mesto obravnavali 242 primerov ilegalnih prestopov in pri tem prijeli 1.049 oseb. V enakem obdobju lani je bilo le 38 primerov ilegalnih prestopov državne meje, prijetih pa je bilo 77 oseb, opozarja portal Dolenjska news.

Samo prejšnji konec tedna so denimo belokranjski policisti prijeli 92 migrantov, ta teden pa so od srede do petka zjutraj prijeli 48 migrantov. Ni še jasno, ali sta med njimi tudi dva, ki sta bila vpletena v incident s streljanjem na hrvaški strani mejnega prehoda Žuniči.

Večino migrantov policisti primejo že takoj po prestopu, mejo pa prestopajo ob Kolpi na mestih, kjer ni postavljenih začasnih tehničnih ovir. V reki je letos utonilo že pet migrantov.

Ti občasno pridejo tudi v bližino naselij, vendar hujših incidentov ni bilo. V enem primeru so vlomili v leseno uto, da  bi v njej prespali. V drugem primeru so zakurili v skladovnici drv, ker so se želeli ogreti, a je ogenj ušel nadzoru in skladovnica je zagorela.

Nezakoniti prehodi so razpršeni vzdolž reke Kolpe, na več mestih ni postavljenih začasnih tehničnih ovir in posamezniki po prečkanju meje pridejo tudi do bližnjih naselij.

V enem primeru so vlomili v lesen pomožni objekt z namenom, da tam prespijo. V drugem je zagorela skladovnica drv, ker je ogenj, ki so ga zakurili, da bi se ogreli, ušel nadzoru.