Revija Reporter
Slovenija

Afera: propad kripto milijonarjev, ki jih je požegnala politika

Gašper Petovar

5. jan. 2020 20:00

Deli na:

Projekt European Blockchain Hub je podprl celo ljubljanski župan Zoran Janković, ki je večkrat povedal, da se sploh ne spozna na nove tehnologije.

BTC

Slovenska politika se velikokrat zaleti v projekte, ki se že kmalu izkažejo za neuspešne, kot denimo bioplinarne in še marsikaj drugega. Eden takih projektov je bila zagotovo ustanovitev zadruge European Blockchain Hub. Zadruga bi morala postati globalna mreža za povezovanje projektov povezanih z blockchain tehnologijo.

Zadruga je propadla že po enem letu delovanja, njen direktor jo je dal v stečaj. In to kljub izdatni politični podpori. Zadrugo so namreč podpirali vsi od takratnega predsednika vlade Mira Cerarja, do predsednika republike Boruta Pahorja, ustanovitev je podpirala Violeta Bulc, nekdanja slovenska evropska komisarka in celo Zoran Janković, župan Ljubljane, ki niti e pošte ne zna poslati, kot je nemalokrat pojasnil.



Zagotovljena je bila aktivna podpora ministrstva za gospodarstvom pod vodstvom Zdravka Počivalška. V svetovalno telo zadruge je za šefa prišel nekdanji poslanec Zares in kasneje Desusov sekretar v Cerarjevi vladi Tadej Slapnik.

Vsa politična podpora in Cerarjeva želja, da Slovenija postane najbolj prepoznavna blockchain država v EU ni pomagala, da bi zadruga preživela. Direktor Blaž Golob za to krivi tudi politike. A naši politiki za projektom kot vse kaže prav nič ne žalujejo. Naredili so že nov projekt in ga ponovno podpirajo in mu zagotavljajo uspeh in od glavnih akterjev iz European Blockchain Huba je tudi tu zraven zimzeleni Tadej Slapnik, zagovornik zadružništva in socialnega podjetništva na slovenskem.

Država med tem namenja za podobne projekte na desetine milijonov evrov, ki jih vidijo redki posamezniki oziroma podjetja.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24