Revija Reporter
Slovenija

Afera InterContinental: zakaj minister minister Počivalšek ne ukrepa zoper poniževanje slovenskega jezika

Nenad Glücks
7 2.560

19. dec. 2021 7:50 Osveženo: 7:51 / 19. 12. 2021

Deli na:

Zaradi škandaloznega ravnanja Tržnega inšpektorata RS bi se morala s položaja v. d. glavne tržne inšpektorice posloviti Martina Gašperlin. Na inšpektoratu so slovenski jezik v zvezi s hotelom InterContinental v Ljubljani postavili v položaj tretjerazrednega. Ministra Počivalška smo v sredo vprašali, ali bo ukrepal zoper Gašperlinovo, vendar za zdaj molči.

Pred kratkim smo razkrili, da Tržni inšpektorat RS ne namerava ukrepati zoper petzvezdični elitni hotel InterContinental v Ljubljani, čeprav ta na svoji spletni strani sploh ne ponuja opcije za informacije o storitvah hotela tudi v slovenskem jeziku. V hotelu se sklicujejo, češ da tega ne omogoča sistem enotne spletne strani njihove hotelske verige. So pa na spletni strani opcije za angleški jezik, španski, nemški, ruski…

Ponižujoč odnos do slovenščine v najdražjem hotelu v Ljubljani: bo ukrepala tudi vlada?

Tržna inšpektorica Bojana Škraban je utemeljila svoje neukrepanje, češ da s spletno stranjo hotela upravlja firma InterContinental Hotels Group iz ZDA, tržni inšpektorat pa da je pristojen le za družbe s sedežem v Sloveniji!? Gre seveda za popolnoma neverodostojno argumentiranje, kar izhaja tudi mnenja Službe za slovenski jezik pri ministrstvu za kulturo.

Tam so na naša vprašanja jasno zapisali, da gre pri opisanem poslovanju hotela med drugim za kršitev prvega odstavka 14. člena zakona o javni rabi slovenščine. V tem stoji, da vse pravne osebe zasebnega prava in fizične osebe, ki opravljajo registrirano dejavnost, poslujejo s strankami na območju Republike Slovenije v slovenščini. Kadar je njihovo poslovanje namenjeno tudi tujcem, se poleg slovenščine lahko uporablja tudi tuji jezik. Za kršitev te določbe je predvidena globa do 40 tisoč evrov.

Kaj bo torej storil pristojni minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek glede v. d. glavne tržne inšpektorice Martine Gašperlin? Razlaga s Tržnega inšpektorata, da ne gre za kršitev slovenske zakonodaje, ni le pravno nevzdržna, pač pa do našega jezika ponižujoča.

Zanimalo nas je, ali bo Počivalšek ukrepal zoper Gašperlinovo, če bodo na inšpektoratu vztrajali pri tem, da ne bodo storili ničesar. Počivalška smo še vprašali: če ne bo ukrepal zoper vodjo tržnega inšpektorata, ali se torej tudi sam strinja s tem, da hotelu sredi Ljubljane ni potrebno imeti na spletni strani opcije za informacije v  slovenščini. Vprašamo se lahko tudi, kaj bi takšna praksa pomenila za rabo slovenščine v turizmu in gostinstvu na sploh.

V skladu z zakonodajo lahko Počivalšek vladi predlaga razrešitev Gašperlinove. Čakamo na njegov odziv.