luka doncic anamaria goltes Svet24.si

FOTO: Anamaria objavila fotografijo in Luki ...

zdravnik Svet24.si

Ljubljanski zdravnik naj bi "prodajal" cepilna ...

jevgenij-starkov Svet24.si

FOTO: Medved ga je pojedel vpričo prijateljev

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

20210603-01063348 Necenzurirano

Pred vrati četrti val, Poklukar pa ne da denarja ...

ashton-kutcher, mila-kunis Odkrito.si

Zvezdnika umijeta otroke šele, ko se na njih ...

Primoz Roglic, Lora Klinc Njena.si

Kako se je na Primoževo zmaga odzvala njegova ...

Slovenija

56 odstotkov Slovencev je prebolelo covid ali pa je polno cepljenih

Deli na:
56 odstotkov Slovencev je prebolelo covid ali pa je polno cepljenih

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

V Sloveniji je skupno število prebolelih, ne glede na čas okužbe z novim koronavirusom oziroma uradno potrditev okužbe, ter polno cepljenih proti covidu-19 po anketni oceni Valiconove raziskave #Novanormalnost 1,152 milijona vseh prebivalcev oziroma dobrih 56 odstotkov.

Raziskava, narejena na vzorcu 512 ljudi, spremlja deleže anketirancev, ki poročajo o osebni izkušnji z virusom, od potrditve prvega cepiva pa tudi namero cepljenja oziroma že realizirano cepljenje. Takšen način pokaže presečno množico med prebolelimi in cepljenimi.

Delež tistih, ki so odgovorili, da so se že cepili, znaša med potrjeno okuženimi nekaj pod četrtino, med tistimi, ki niso bili testirani, vendar so povsem prepričani, da so imeli okužbo, pa nekaj nad četrtino. Dobra polovica vprašanih, ki so se že cepili, je prepričana, da doslej zagotovo še niso bili okuženi.

Valicon je v začetku maja prvič objavil anketno oceno skupnega števila prebolevnikov, s katero so prišli tudi do kvocienta med uradno potrjenim številom okuženih ter anketno oceno dejanskega števila okuženih. Z uporabo kvocienta so zdaj prišli do ocene, da skupno število prebolevnikov doslej znaša skoraj pol milijona prebivalcev.Z nadaljnjimi izračuni so prišli tudi do ocene, da je v Sloveniji trenutno okoli 376.000 ljudi, ki so covid-19 že preboleli, a se še niso cepili. K temu so prišteli število polno cepljenih, ki do 20. julija znaša 775.803, in tako prišli do ocene skupnega števila prebolevnikov in polno cepljenih oseb v Sloveniji.

Če bi ob tem upoštevali uradni kriterij, da je minilo vsaj deset dni in ne več kot šest mesecev od potrditve okužbe, bi se vključno z nepotrjeno okuženimi to število znižalo za približno petino na okoli 930.000 oziroma slabih 46 odstotkov populacije.

Če tega kriterija ne bi upoštevali in bi k že polno cepljenim dodali še vse tiste, ki izražajo gotovo oziroma verjetno namero cepljenja, pa bi se številka povišala za dobrih enajst odstotkov na 1,28 milijona ali slabih 63 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije, še dodaja raziskava Valicona.

Loading...