Revija Reporter
Slovenija

Virus se nezadržno širi: Imamo že 96 potrjenih okužb z novim koronavirusom, od 18. ure dalje razglašena epidemija.

STA, E.M.M.

12. mar. 2020 18:11 Osveženo: 19:45 / 12. 3. 2020

Deli na:

Slovenija in koronavirus

Profimedia

V Sloveniji je ob 18. uri stopila v veljavo Odredba o razglasitvi epidemije s sars-cov-2 oziroma covid-19. Minister za zdravje Šabeder opozarja: "Novi koronavirus se nezadržno širi, v državah EU primanjkuje zaščitne opreme." V Sloveniji je bilo do sedaj potrjenih 96 okužb z novim koronavirusom.

V Sloveniji imamo trenutno potrjenih 96 okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 3058 testiranj.

Po regijah so znani podatki sledeči: Celje 7, Koper 4, Kranj 1, ljubljana 48, Maribor 7, Murska Sobota 3, Novo mesto 25, Nova Gorica 1.

 Doslej znani podatki o okužbah po starostnih skupinah:

- od 0 do 15 let:  4

- od 16 do 24 let:  23

- od 30 do 49 let:  26

- od 50 do 59 let:  22

-  60 let in več:  21

Minister za zdravje Aleš Šabeder je na tiskovni konferenci javnost seznanil s tem, da so zaradi povečane nevarnosti širjenja virusa podpisali odredbo, s katero razglašajo epidemijo nalezljive bolezni COVID19. Odredba je začela veljati danes ob 18h.

Podlaga za razglasitev epidemije je strokovno mnenje NIJZ, ki pravi: Zaradi hitro spreminjajočih se epidemioloških razmer in hitrega naraščanja novih primerov Covid19 NIJZ predlaga RS, da razglasi epidemijo.

Scenarij za to je bil, kot je dejal Šabeder, pričakovan. Tako ima sistem Civilne zaščite podlago, da skupaj z zdravstveno stroko vodi koordinacijo. Zdravstveni sistem bo tako razbremenjen koordinacije. S tem sledijo tudi včerajšnji razglasitvi pandemije, ki jo je zaradi hitre širitve koronavirusa po svetu, razglasil WHO.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan  bo po prejetem predlogu ministra aktiviral državni načrt za ukrepanje ob pojavu epidemije.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je na večerni novinarski konferenci napovedal, da bo po prejetem predlogu ministra aktiviral državni načrt za ukrepanje ob pojavu epidemije.

Minister Šabeder je opozoril tudi na to, da infektologi pozivajo k strogim ukrepom v naslednjih dneh in tednih, ki bodo ključni za omejitev hitre širitve koronavirusa.

Predstojnik Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo Janez Tomažič ugotavlja, da se stanje glede širjenja novega koronavirusa vsak dan eksponentno slabša.

Predstojnik Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo Janez Tomažič ugotavlja, da se stanje glede širjenja novega koronavirusa vsak dan eksponentno slabša, ob tem svetuje čim manj druženja. Po njegovih besedah je virus verjetno bolj nalezljiv, kot si predstavljamo, so tudi primeri, ko se prenese z oseb z minimalnimi težavami in niti ni nujno, da veliko kašljajo. Infektologi so tako predlagali, da se javno življenje ustavi za 14 dni.

Popoldne je na ministrstvu potekal tudi sestanek z vodstvi največjih bolnišnic in sprejet je bil dogovor, da uradno prehajamo v fazo 2, kar pomeni, da so ob tem za sprejem bolnikov aktivirane tudi druge bolnišnice. V oskrbo bodo sprejemali le tiste bolnike, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo.

Od 16. marca se za 14 dni v vseh slovenskih bolnišnicah odpove vse specialistične preglede, operativne posege, razen tistih storitev s stopnjo nujno ali zelo hitro. Ne odpove se onkoloških storitev in obravnave nosečnic.

Od 16. marca se za 14 dni v vseh slovenskih bolnišnicah odpove vse specialistične preglede, operativne posege, razen tistih storitev s stopnjo nujno ali zelo hitro. Ne odpove se onkoloških storitev in obravnave nosečnic. Kjer je možen e-posvet tako med stroko kot s pacienti, se to izvaja.

V medijih bodo objavili sankcije za tiste, ki kršijo karanteno, širijo okužbe in s tem ogrožajo druge prebivalce. Opozarjajo tudi na nasilje nad zdravstvenim osebjem.

novo , sta