pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

tonin vrtovec cigler kralj nsi Necenzurirano

Logar prihaja, da uniči NSi #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Ali Logar zapušča SDS zaradi Janše ali zaradi ...

tadej pogacar 23 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar v glasbene vode???? S to objavo ...

uvodna Odkrito.si

Pet znamenj, ki seksajo na prvem zmenku!

doncic 23 pm Ekipa24.si

Pravica skazica!! Luka Dončić naknadno le ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Znan bo dobitnik Nobelove nagrade za medicino

Deli na:
Znan bo dobitnik Nobelove nagrade za medicino

Foto: Reuters

Začenja se objava imen letošnjih dobitnikov Nobelovih nagrad. Prvi bo danes na vrsti nagrajenec za medicino. Tako kot vedno pa svet z največjim zanimanje čaka na petek, ko bodo objavili ime dobitnika Nobelove nagrade za mir. Najboljše možnosti za to naj bi imeli nemška kanclerka Angela Merkel, papež Frančišek in Visoki komisariat ZN za begunce.

Danes bo, kot rečeno, znan dobitnik nagrade za medicino ali fiziologijo. Lani so si to nagrado razdelili ameriško-angleški raziskovalec John O'Keefe ter norveški par May-Britt Moser in Edvard Moser za odkritje sistema pozicioniranja v možganih, "notranjega GPS", ki človeku omogoča orientacijo v prostoru.

V torek bo sledila nagrada za fiziko, v sredo za kemijo, v četrtek za literaturo, v petek pa najprestižnejša - za mir. Nagrajenca za ekonomijo bodo objavili 12. oktobra, datum objave nagrade za književnost pa še ni znan; običajno nagrajenca sporočijo v četrtek.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Dobitniki bodo nagrade, vredne po osem milijonov švedskih kron oz. 855.000 evrov, prejeli na slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.