kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zlati medved 69. Berlinala filmu Sinonimi izraelskega režiserja Nadava Lapida (daljše)

Deli na:
Zlati medved 69. Berlinala filmu Sinonimi izraelskega režiserja Nadava Lapida (daljše)

Prizor iz nagrajenega filma Synonymes (Sinonimi) izraelskega režiserja Nadava Lapida. - Foto: Facebook

Zlati medved 69. Berlinala je na včerajšnji podelitvi nagrad pripadel drami Synonymes (Sinonimi) izraelskega režiserja Nadava Lapida. Francosko-izraelsko-nemška koprodukcija pripoveduje o dvajsetletnem mladeniču v Parizu, ki se nepreklicno odloči, da se bo odpovedal svoji domovini, Izraelu.

Lapid je tako po pisanju nemške tiskovne agencije dpa postal prvi izraelski režiser, ki je pobral glavno nagrado mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. Synonymes je tretji film v Tel Avivu rojenega režiserja in je v veliki meri avtobiografski. V njem je v glavni vlogi zaigral Tom Mercier. Režiser je ob prejemu nagrade povedal, da film po njegovem mnenju vsebuje močno kritiko in obenem odraža močno povezanost z Izraelom.

Srebrnega medveda za režijo je prejela Angela Schanelec za film Ich war zuhause, aber (Bil sem doma, vendar), ki je koprodukcija Nemčije in Srbije. Ko 13-letnik brez sledu izgine za teden dni in se nato znova pojavi, so njegova mati in učitelji soočeni z eksistencialnimi vprašanji, ki popolnoma spremenijo njihov pogled na življenje.

Veliko nagrado je žirija namenila francoskemu filmu Grace a dieu (Po milosti božji) Francoisa Ozona. V njem je režiser obračunal s pedofilskim škandalom, ki je pred leti pretresel Lyon in širšo francosko javnost.

Srebrni medved, poimenovan po Alfredu Bauerju, za igrani film, ki odpira nova obzorja, je pripadel nemškemu filmu Systemsprenger (Sistemska motnja), ki ga je režirala Nora Fingscheidt. Film pripoveduje o nezmožnosti prilagoditve devetletne deklice z vedenjsko motnjo.

Srebrnega medveda za najboljšo igralko je za vlogo v kitajskem filmu z angleškim naslovom So Long, My Son (Zbogom, sin moj) režiserja Wanga Xiaoshuaija prejela kitajska igralka Yong Mei, kitajski igralec Wang Jingchun pa je za vlogo v tem filmu pobral srebrnega medveda za najboljšega igralca.

Srebrnega medveda za najboljši scenarij so prejeli Roberto Saviano, Maurizio Braucci in Claudio Giovannesi za italijanski film La paranza dei bambini (Piranje), katerega režijo podpisuje Giovannesi. Ustvarjalci so film o otroških tolpah, ki se sredi Neaplja borijo za nadzor nad posameznimi predeli mesta, posvetili svojemu narodu in ob prejemu nagrade poudarili, da bi se morala država ponovno osredotočiti na kulturo in izobraževanje.


Častnega zlatega medveda za izjemen prispevek h kinematografiji je prejel snemalec Rasmus Videbae za norveško-švedsko-dansko koprodukcijo z angleškim naslovom Out Stealing Horses, ki jo je režiral Hans Petter Moland.

Mednarodni žiriji je predsedovala francoska igralka Juliette Binoche.

Zlati medved za najboljši kratki film je pripadel nemškemu filmu Umbra avtorjev Floriana Fischerja in Johannesa Krella.

Častnega zlatega medveda za življenjsko delo pa je letos prejela britanska igralka Charlotte Rampling.

Na letošnjem Berlinalu sta bili nagrajeni tudi slovenski manjšinski koprodukciji. Film makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske z naslovom Bog obstaja, ime ji je Petrunija, ki je bil uvrščen v glavni tekmovalni program festivala, je prejel nagrado ekumenske žirije in nagrado žirije zveze nemških kinematografov, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC). Ekumenska žirija je v svoji obrazložitvi izpostavila drzno, spreminjajočo se preobrazbo mlajše ženske v glasno zagovornico pravic žensk. Film, ki je koprodukcija Makedonije, Slovenije, Belgije, Francije in Hrvaške, je na festivalu doživel svetovno premiero.

Film Šivi režiserja Miroslava Terzića, ki je nastal v koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvaške ter BiH, pa je prejel nagrado Europa Cinemas za najboljši evropski film v programskem sklopu Panorama. Žirija je film označila kot "lep primer moči filmske umetnosti". "Odlična smer, kinematografija, scenarij, montaža in vrhunske igralske predstave," je zapisala v utemeljitvi. Nagrada je filmu prinesla promocijsko podporo in večjo možnost uvrstitve v evropske kinematografe. Kot so sporočili iz SFC, so Šivi v svoji kategoriji igranih filmov prejeli tudi drugo nagrado občinstva - Panorama Audience Award. Film je na festivalu prav tako doživel svetovno premiero.

Berlinale se bo sicer sklenil v nedeljo. Skupaj bodo na festivalu prikazali okoli 400 filmov iz vsega sveta.