markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Ana Klašnja in Lado Bizovičar Revija Stop

Slovenija ima talent: Ste vedeli, da Ana in Lado ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Magazin

Zimske olimpijske igre se vračajo v Salt Lake City

Deli na:
Zimske olimpijske igre se vračajo v Salt Lake City

Slavje ameriške delegacije ob izboru gostitelja OI 2034 - Foto: Profimedia

Potem ko je Mednarodni olimpijski komite (Mok) Franciji po pričakovanjih na generalni skupščini pred začetkom poletnih OI v Parizu dodelil organizacijo zimskih v francoskih Alpah leta 2030, je štiri leta pozneje organizacijo zaupal Salt Lake Cityju. Smučarsko središče v ameriški zvezni državi Utah je igre gostilo že leta 2002.

Mok je ob dodelitvi zimskih iger 2034 Američane opozoril, da jim igre lahko odvzame, če ameriške oblasti ne bodo spoštovale "vrhovne avtoritete" Svetovne protidopinške agencije Wade.

Odločitev o izboru prireditelja iger 2030 je prišla po tem, ko je francoski predsednik Emmanuel Macron članom Moka zatrdil, da bo od naslednjega francoskega premierja zahteval finančno "jamstvo" za organizacijo iger.

Macron je dva dni pred otvoritveno slovesnostjo poletnih olimpijskih iger v Parizu dejal: "Želim potrditi svojo popolno zavezanost in popolno zavezanost francoskega naroda. Zagotavljam vam, da bom od naslednjega predsednika vlade zahteval, da med prednostne naloge nove vlade vključi ne le tega jamstva, ampak tudi olimpijski zakon."

Macron je dodal, da želi Francija "preostanku sveta pokazati, da zimske igre niso le zgodovina - in mi smo ponosni, da smo del nje -, ampak tudi del naše prihodnosti."

Odzval se je tudi predsednik Moka Thomas Bach, ki je danes napovedal, da bo "moral bodoči francoski premier Moku zagotoviti državno jamstvo za organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2030 pred 1. oktobrom".

Tako bodo v Franciji v šestih letih še druge olimpijske igre po poletnih, ki se bodo začele v petek v Parizu.



Pogodba o organizaciji zimskih OI z Mokom za zdaj še ni podpisana in bo šele po izpolnitvi zahtevanih pogojev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izbor je še pred 142. zasedanjem Moka veljal za formalnost, saj je bila Francija že novembra imenovana za prednostno kandidatko. Vodstvo Moka jo je generalni skupščini priporočilo junija.

Tudi izbor Salt Lake Cityja za igre 2034 ni presenečenje, potekale pa bodo šest let po poletnih v Los Angelesu. O imenovanju glavnega mesta Utaha, ki je že gostil olimpijske igre leta 2002 in ima vso infrastrukturo, za organizatorja 2034 ni bilo dvoma, saj ga je Mok novembra lani označil kot prvi izbor. Izbor so delegati na skupščini potrdili s 83 glasovi, 6 proti in 6 vzdržanimi glasovi.

"Pripravljeni smo, vse je na svojem mestu," je članom Moka, zbranim v Parizu na 142. generalni skupščini, zagotovil vodja kandidature Fraser Bullock.

Toda med olimpijski svet in ZDA se je usedla senca, ki se je prebila v današnje razprave skupščine in celo v novo pogodbo o mestu gostitelju: afera 23 kitajskih plavalcev, ki so bili leta 2021 pozitivni, pa so jo odnesli brez sankcij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V potezo brez primere je Mok v pogodbo s Salt Lake Cityjem vključil odpovedno klavzulo "v primeru, da se vrhovni organ Svetovne protidopinške agencije ne spoštuje v celoti", je pojasnil John Coates, podpredsednik Moka.