Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zgodovinski uspeh slovenskih odbojkaric

Deli na:
Zgodovinski uspeh slovenskih odbojkaric

Odbojkarice slavijo zgodovinski uspeh. - Foto: Facebook/OZS

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se je uvrstila v osmino finala evropskega prvenstva. V svoji zadnji tekmi predtekmovalne skupine B v Lodžu in hkrati odločilni za napredovanje med najboljših 16 je s 3:2 (-22, 21, -18, 21, 8) premagala Ukrajino, čeprav je že zaostajala z 1:2 v nizih.

* Atlas Arena Lodž, gledalcev 180, sodnika: Simić (Srbija), Witte (Nemčija).
* Ukrajina: Karpec, Truškina 10, Politanska 2, Denisova 16, Dorsman, Krajduba 8, Gerasimova 4, Stepanjuk 2, Karasova, Kodola 17, Peretjatko 1, Velikokon, Rihljuk 8, Nikolajčuk.
* Slovenija: Mori 2, Grudina 10, Vovk 1, Janežič, Zdovc Sporer, Mikl, Zatković, Mlakar 19, Najdič, Pintar, Ščuka 21, Eržen, Planinšec 18, Potokar 2.

Slovenke, ki so spet pokazale nihanja, a ta tokrat niso bila usodna, so po zmagi proti Ukrajini osvojile četrto mesto v skupini in potujejo v Bratislavo, kjer so bodo v nedeljo pomerile z reprezentanco Nemčije, zmagovalko skupine D.

Predvidevanja, da sta Ukrajina in Slovenija ekipi podobne kakovosti so se uresničila. Tekma je bila negotova do konca, odločil jo je slovenski blok. Svoj dan je imela Saša Planinšec, ki je z blokom dosegla kar deset točk, osem tovrstnih točk so prispevale še druge. Če je bila Planinščeva prvo ime prvega dela, pa je drugo polovico odlično odigrala tudi Lana Ščuka, ki je bila na koncu z 21 točkami tudi najučinkovitejša igralka tekme.

Začetek tekme je takoj pokazal, da bodo imele Slovenke tudi proti Ukrajinkam težave s sprejemom. Zaradi napak pri njem so Ukrajinke nekajkrat ušle za tri točke, a dobra obramba, v kateri se je izkazala predvsem Saša Planinšec, je Slovenke vračala v igro.


Planinščeva je z blokom za 16:15 poskrbela tudi za prvo vodstvo svoje ekipe, izkazalo pa se je, da tudi za zadnje v prvem nizu. Nekaj slabih sprejemov Slovenk in dva asa Ukrajink in že je bilo na semaforju 23:17 v korist slednjih. Po izidu 24:19 je Slovenkam z dobrimi servisi Planinščeve uspelo ubraniti tri zaključne žoge, četrte ne.

A izbrankam Alessandra Chiappinija to ni vzelo volje. V drugem nizu so z asom Lane Ščuka povedle s 3:0, z odličnim izvajanjem začetnih udarcev je nadaljevala Planinščeva, tako da je Slovenija prišla do vodstva z 8:1. Toda nato so jih tekmice začele loviti.

Pri izidu 17:14 je Monika Potokar zamenjala Ano Marijo Vovk, kratkoročne posledice to ni prineslo, saj so se Ukrajinke približale na 17:18. Nato pa naredile dve napaki, dva zaporedna bloka Planinščeve sta Sloveniji zagotovila pet točk prednosti, Planinščeva je tudi zagotovila prvo zaključno žogo, tretjo je tudi sama izkoristila.

Tretji niz je bil na začetku zelo izenačen. Težave Slovenk pa so se začele pri izidu 13:13, ko so Ukrajinke dosegle tri zaporedne točke, z enako serijo pa povedle tudi z 19:14. V tem obdobju so Ukrajinke popravile sprejem, ki jim je v prvih dveh nizih prav tako povzročal sive lase, zaustavile pa so tudi Planinščevo, z blokom njej so bržkone dosegle tudi odločilno točko, saj so pri izidu 21:18 preprečile, da se tekmice približajo na vsega dve točki razlike.

V četrtem nizu so spet pobudo prevzele Slovenke. Toda igrale so v valovih, prihajale so do prednosti štirih točk, a to tudi zapravljale. Pri izidu 20:17 je Iza Mlakar v protinapadu dobila blok, Chiappini je vzel odmor, ki je zalegel. Njegove varovanke so po bloku Tine Grudine prišle do vodstva 24:19 in nekaj trenutkov pozneje tudi do izenačenja na 2:2.

Najboljšo igro pa so Slovenke pokazale v odločilnem nizu. Blok je deloval, kot mora (5 točk), enako sprejem, tako da težav ni bilo. Povedle so s 6:2, tekmicam se je še uspelo približati na 6:8, to pa je bilo tudi vse.