janez janša Dobra karma

Janez Janša: hladen je le na videz, v resnici ...

horoskop_znamenja Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 24. februarja

Screenshot 2020-02-23 at 17.43.50 Reporter.si

Zakulisje koruzne koalicije: zakaj bodoči ...

Sneg, Ljubljana, pluženje, 2018 Svet24.si

Zima še ni rekla zadnje: meja sneženja do ...

rok furlan xx Necenzurirano

Bankrot Roka Furlana: prijava proti upravitelju ...

Miran Miki Vlahovič in žena Petra Njena.si

Zaradi tega sta Miki Vlahovič in žena še vedno ...

vatroslav in valentina Njena.si

Ljubezen na vasi: Razkošno praznovanje ...

Magazin

Zdravilne gobe se že tisočletja uporabljajo v ljudskem zdravilstvu

Deli na:
Zdravilne gobe se že tisočletja uporabljajo v ljudskem zdravilstvu

Gobe so spremljevalec ljudi že od nekdaj, uporabljamo jih kot hrano in v zdravilne namene. Že v času antike je Hipokrat, utemeljitelj sodobne medicine, opisal uporabo bukove kresilke za zdravljenje ran in obolelih organov.

Poznamo več kot 50 vrst gob z različnimi zdravilnimi lastnostmi, take gobe uvrščamo med zdravilne gobe. Najbolj so nam znane svetlikava pološčenka – reishi (Ganoderma lucidum), užitni nazobčanec – šitake (Lentinula edodes), glavatci (Cordyceps spp.), resasti bradovec (Hericium erinaceus), bukov ostrigar (Pleurotus ostreatus) in druge.

Zdravilne gobe vsebujejo raznolike farmakološko aktivne učinkovine, kot so polisaharidi, triterpeni, fenoli, proteini in druge, za katere so znanstveniki dokazali širok spekter delovanja pri odpravljanju različnih bolezni sodobnega človeka.

Gobe se lahko uporabljajo za zdravljenje ali za podporo zdravljenja pri skoraj vseh bolezenskih stanjih. Med drugim uravnavajo pritisk in krvni sladkor, znižujejo nivo škodljivega holesterola, ščitijo jetra, ledvica, pljuča, pomagajo pri alergijah, prebavnih motnjah, vnetju dvanajsternika, rani na želodcu, črevesnih boleznih kot je Crohnova bolezen ali kronično vnetje črevesja, spodbujajo delovanje imunskega sistema, imajo antioksidativne lastnosti, delujejo protialergijsko in protivnetno, pomagajo pri revmatičnih obolenjih, putiki in pri neplodnosti, so naravni afrodiziak, hrana za živce, ki pomaga pri demenci, multipli sklerozi, alzheimerjevi bolezni, pri motnjah spanja in anksioznosti, pa pri zdravljenju rakavih obolenj.


Zdravilne gobe delujejo tudi proti virusnim in drugim okužbam ter so potencialni vir novih antibiotičnih učinkovin. Gobe s pridom uporabljajo športniki in ljudje, ki potrebujejo pomoč ob večjem umskem naporu. Poleg večje fizične zmogljivosti je tudi regeneracija po aktivnosti hitrejša.

Predvsem pa so gobe priporočljive za preventivo. Za organizem je veliko bolje in lažje preprečiti bolezen, kot jo zdraviti. Z preventivnim uživanjem gob dvakrat do trikrat na leto pomagamo telesu, da deluje optimalno, ga očistimo nečistoč, ki se nabirajo v njem in spodbudimo imunski sistem ravno prav, da se je telo sposobno samo obraniti "napadov" iz okolice in posledic modernega načina življenja. Za bolj kvalitetno bivanje je pomembno osveščanje ljudi, kako obdržati telo v dobri kondiciji ter dobrega zdravja in se posledično manj ukvarjati z odpravljanjem posledic nezdravih razvad.

Vedno več se gobe uporabljajo tudi za zdravljenje živali. Rezultati zdravljenja pri živalih so včasih še celo boljši kot pri ljudeh. Uporablja se jih lahko za pri enakih težavah kot pri zdravljenju ljudi.

Več o zdravilnih lastnostih gob na goba.eu

loading...
Loading...