Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zaradi borcev za pravice živali grozi pingvinu počasna in mučna smrt

Deli na:
Zaradi borcev za pravice živali grozi pingvinu počasna in mučna smrt

Foto: iStock

V Južni Afriki iščejo ogroženega afriškega pingvina, ki sta ga iz parka za morske živali odnesla aktivista za pravice živali in ga najverjetneje nenamerno poslala v smrt. Pingvin Buddy namreč ne zna preživeti v divjini. Njegova "osvoboditev" bo najverjetneje močno zaznamovala tudi vso njegovo družino, poroča britanski BBC.

Buddyja sta iz parka za morske živali Bayworld v Port Elizabethu odnesla študenta, ki sta na ta način izrazila nasprotovanje zadrževanju živali v ujetništvu. Vzela sta ga iz njegovega bazena, nato pa ga z avtom odpeljala na bližnjo obalo, kjer sta ga izpustila.

A pingvin je od rojstva živel v parku in ne zna preživeti v divjini. Čeprav je zdrav in dobro rejen, bi po ocenah strokovnjakov lahko preživel največ tri tedne, potem pa bi umrl od lakote.

Osebje parka je v iskanju Buddyja prečesalo že več sto kilometrov obale v upanju, da bodo našli pingvina in ga vrnili domov. Za zdaj so še optimistični.

Upravnik parka Bayworld Dylan Bailey je prepričan, da aktivista nista imela namena škodovati pingvinu, a opozarja, da bo njuno dejanje kljub temu imelo daljnosežne posledice.

Buddy ima namreč s samičko Francis dva mladiča. Odkar je izginil, je eden od mladičev poginil. V parku sicer poudarjajo, da ni nujno, da sta dogodka povezana. Francis pa po izginotju partnerja ne more več zapustiti gnezda, ker ni nikogar, ki bi v tem času skrbel za mladiča. Če Buddyja ne bodo našli, se samička verjetno ne bo nikoli več parila, saj pingvini vse življenje ostanejo zvesti enemu partnerju.