Revija Reporter
Slovenija

SLS hoče vedeti, ali se v Slovenijo obredno koljejo živali za halal meso

Reporter

31. jan. 2018 18:47 Osveženo: 18:48 / 31. 1. 2018

Deli na:

Zaskrbljujoči so podatki o obrednem zakolu, ki ga skrivaj izvajajo nekatere slovenske klavnice in dajejo na trg, o zakolu živali za muslimanske kupce pravijo v SLS

»Po navedbah naj bi bilo ozadje mesa, ki je obredno zaklano na način, ki je za večino državljanov etično sporen in v nasprotju z večinskim verskim prepričanjem, najverjetneje celo nezakonito, javnosti prikrito,« pišejo v SLS.

V stranki so zaskrbljeni nad razkritji  o visoki stopnji oporečnosti hrane v Sloveniji. »Nedopustno je, da medijska razkritja kot edino politično posledico povzročijo prelaganje odgovornosti tistih, ki bi morali biti v prvi vrsti odgovorni za zagotavljanje zdrave in varne hrane v Sloveniji.« Medtem ko se mali proizvajalci borijo z neživljenjskimi predpisi in birokratizmi, se velikim, ki imajo »dobre zveze« v političnem vrhu, ne zgodi nič, pravijo v SLS.

Pristojne inštitucije sprašujejo o primerih, ko se je proizvajalcem gledalo skozi prste, kdo nadzoruje zakol in skrbi za obveščanje o obredno pridelanih živilih, ali v slovenskih klavnicah poteka obredni zakol živali, ki je v nasprotju s slovensko zakonodajo , in ali so bila živila na slovenskem trgu spremenjena, da ustrezajo verskemu prepričanju manjšine.

»Slovenski potrošniki morajo vedeti, kakšno hrano kupujejo. Mnogi ne želijo jesti hrane, ki je pridelana npr. z obrednim zakolom. Do tega imajo vso pravico,« komentira predsednik SLS Marko Zidanšek.

Objavljamo sporočilo SLS:

V SLS smo zaskrbljeni nad zadnjimi medijskimi razkritji  o visoki stopnji oporečnosti hrane v Sloveniji, predvsem pa nas s tem v zvezi dodatno skrbi dolgotrajen molk pristojnih organov.  Nedopustno je, da medijska razkritja kot edino politično posledico povzročijo prelaganje odgovornosti tistih, ki bi morali biti v prvi vrsti odgovorni za zagotavljanje zdrave in varne hrane v Sloveniji. Bojimo se, da so navedbe o zdravstveni oporečnosti hrane podjetja Mesnine dežele kranjske MDK d.o.o. le vrh ledene gore. Dvojna merila malih in velikih so znova v veljavi. Medtem ko se mali proizvajalci borijo z neživljenjskimi predpisi in birokratizmi, se velikim, ki imajo »dobre zveze« v političnem vrhu, ne zgodi nič.

V SLS bi ob tej aferi želeli še opozoriti na problem zgodbe »halal«. Prav tako zaskrbljujoči so namreč podatki o obrednem zakolu, ki ga skrivaj izvajajo nekatere slovenske klavnice in dajejo na trg. Če to drži, potem je v Sloveniji odpovedala celotna linija organov, ki skrbijo za zaščito nas potrošnikov.

Po navedbah naj bi bilo ozadje mesa, ki je obredno zaklano na način, ki je za večino državljanov etično sporen in v nasprotju z večinskim verskim prepričanjem, najverjetneje celo nezakonito, javnosti prikrito. Na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano in Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin smo naslovili vprašanja:

-          Ali v Sloveniji obstajajo še kakšni drugi primeri, ko se je proizvajalcem več let gledalo skozi prste kljub opozorilom inšpekcijskih služb?;

-          Kdo v Sloveniji je odgovoren za nadzor in obveščanje o obredno pridelanih živilih in ali v slovenskih klavnicah poteka obredni zakol živali, ki je v nasprotju s slovensko zakonodajo?;

-          Ali so bila v zadnjih desetih letih kakšna živila spremenjena, da ustrezajo verskemu prepričanju manjšine, brez da bi o tem obvestili javnost in potrošnike?.

Marko Zidanšek: »Name se obračajo ljudje iz vse Slovenije, ki so jih razburile objave v medijih in medsebojnim prelaganjem odgovornosti, zato od vseh odgovornih s področja varne prehrane v Sloveniji zahtevamo takojšnje odgovore. Slovenski potrošniki morajo vedeti, kakšno hrano kupujejo. Mnogi ne želijo jesti hrane, ki je pridelana npr. z obrednim zakolom. Do tega imajo vso pravico. Zagotovila ministra za kmetijstvo Dejana Židana, da v Sloveniji jemo varno hrano, ki jih vztrajno ponavlja, so se izkazala za manipulativna in politično nekorektna.«.