Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

elon musk Svet24.si

Elon Musk pozval k 'razbitju' Bezosovega Amazona

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

rudi-bučar Odkrito.si

Bi prepoznali tega glasbenika?

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

Magazin

Zajci in polenta so Kipchogeju prinesli rekordni dosežek

Deli na:
Zajci in polenta so Kipchogeju prinesli rekordni dosežek

Foto: Reuters

Eliud Kipchoge je včeraj postal prvi človek v dokumentirani zgodovini človeštva, ki je maratonsko razdaljo 42 kilometrov in 195 metrov premagal v manj kot dveh urah. Kenijskemu tekaču so med tekom pomagali "zajci", partnerji za trening, ki so mu na njemu povsem prilagojeni progi dajali ritem in mu nudili zavetrje, tehnologija in ... obroki polente.

Ves čas dopoldanskega podviga, ki se je na območju dunajskega parka Prater začel ob 8.15, so maratonskemu rekorderju pomagali vrhunski tekači, ki so se izmenjavali, da mu je bilo lažje preteči ta neuradni maraton. Ob njemu je bila ves čas sedmerica tako imenovanih zajcev, ki so obkrožili Kipchogeja, da je bil tudi ves čas v zavetrju.

Pri postavljanju takšnega zgodovinskega mejnika in lovljenja vsake stotinke sekunde so bile pomembne tudi najmanjše podrobnosti.

Pred skupino tekačev s Kipchogejem se je vozil avtomobil na električni pogon, ki je oddajal posebne zeleno obarvane laserske žarke, s katerimi so na podlagi računalniških izračunov Kipchogeju kazali idealno tekaško linijo.


Kipchoge je imel tudi posebej za ta podvig izdelane tekaške čevlje ameriškega giganta na področju športne opreme znamke Nike. Gre za super hitre vaporfly čevlje s karbonskimi vlakni v vložku in podplatu, izdelane iz posebne pene za blaženje udarcev in večjo oporo za stopalo in gleženj ter obdane z za vodo neprepustno membrano, ki naj bi mu, kot piše britanski Daily Mail, prinesla vsaj odstotek boljši čas v primerjavi z drugimi čevlji.

Ne gre zanemariti tudi prehranskega režima, ki se ga drži Kipchoge. Temelj njegovih obrokov je ugali, kuhan koruzni zdrob. Gre za slovensko različico polente, kot jo pripravljajo prebivalci kenijskega višavja.

Ko trenira in se pripravlja na tekmovanje, bo Kipchoge, kot navaja britanski Daily Mail, dan začel s skodelico čaja in kosom kruha, za kosilo in kdaj tudi večerjo si bo privoščil obrok ugalija z jajci ali mesom. Še več ugalija bo pojedel na predvečer tekme in preden se bo odpravil k počitku ob 9. uri zvečer.

Med samim tekom pa si je pomagal z izotoničnimi energetskimi ter kofeinskimi geli ter že vnaprej pripravljenimi steklenicami napitkov, ki mu jih je med tekom dajala njegova ekipa.

loading...
Loading...