kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zagrebški župan ob izbruhu novega koronavirusa priporoča čiščenje rok s pepelom

Deli na:
Zagrebški župan ob izbruhu novega koronavirusa priporoča čiščenje rok s pepelom

Pepel - Foto: Profimedia

Zagrebški župan Milan Bandić je na opozorila, da na osnovnih in srednjih šolah nimajo niti mila niti papirnatih brisač, danes odgovoril, da si je kot otrok roke čistil s pepelom. Pomanjkanje higienskih potrebščin v hrvaških šolah je znova aktualno zaradi priporočil o rednem umivanju rok kot zaščite pred okužbo z novim koronavirusom.

Spletni portal srednja.hr, ki spremlja hrvaško šolstvo, je po objavi priporočila hrvaškega ministrstva za znanost in izobraževanje o pomenu umivanja rok tudi zaradi novega koronavirusa pripravil reportažo iz srednjih šol v različnih delih Hrvaške.

Dijaki so potrdili, da že več let na straniščih nimajo toaletnih potrebščin, kot so milo, papirnate brisače in toaletni papir. Ob tem so prispevali tudi fotografije, na katerih je videti prazne posode za tekoče milo in držala za papir. V večini šol glede na njihova pričevanja nimajo niti tople vode.

Bandić je v ponedeljek najprej obtožil novinarje, da delajo zgodbe brez podlage, ko poročajo, da v zagrebških šolah ni mila in tople vode. Nato pa je dejal, da si je treba znova začeti čistiti roke s pepelom, kar je sam počel kot otrok in bil "bolj zdrav kot danes".



"Čistili si bomo roke s pepelom, a ne v zagrebških šolah. Tudi sam dobivam pepel na vasi in si z njim čistim roke," je dejal Bandić novinarjem ob odprtju novega poslopja srednje naravoslovne šole v Zagrebu. Zanikal je, da bi v zagrebških šolah primanjkovalo higienskih potrebščin. Obenem je dodal, da je srednji naravoslovni šoli ravno podaril paket mila.

Hrvaška ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak je ocenila, da so Bandićeve izjave nesprejemljive glede na resnost razmer z novim koronavirusom. "Ustanovitelj šole mora zagotoviti materialna sredstva za šole. Župan Zagreba tako kot vsi ustanovitelji za to dobijo sredstva iz državnega proračuna, tako da ni opravičila za neodgovornost in zanemarjanje obveznosti," je Divjakova zapisala v sporočilu za javnost.

Kot je dodala, obstajajo tudi zelo pozitivni primeri odgovornih ustanoviteljev, vključno s pristojnim ministrstvom, ki skrbijo za šole v skladu s svojimi obveznostmi.