padavine, radarska, 16.8. Svet24.si

Nevihta se je iztrošila pred slovensko Obalo

hrvaška vojska, mig-21 Svet24.si

Hrvaška MiG-a prestregla letalo, ki je bilo na ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

slavko kmetic 2018 sta Reporter.si

Spolni predator iz dvigala: Slavko Kmetič, ...

mirjam poterbin luka doncic Ekipa24.si

Ste ju videli?! Dončićeva mama na dopustu uživa...

Goran Hrvaćanin, Pr Hostar Njena.si

Komik Goran Hrvaćanin našel sorodno dušo – ...

damir krznar Ekipa24.si

Oglasil se je Damir Krznar in sporočil: Nisem še...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Z žitno rezino do zmage s področja inovativnosti in razvoja novih živilskih izdelkov

Deli na:
Z žitno rezino do zmage s področja inovativnosti in razvoja novih živilskih izdelkov

Foto: Ecotrophelia Slovenija 2022

Na 14. zaporednem vseslovenskem študentskem tekmovanju s področja inovativnosti in razvoja novih živilskih izdelkov so vse tri zmagovalne izdelke so ustvarili študentje pod mentorstvom Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Slavila je žitna rezina Wibuba bar.

Ekipa študentov pod mentorstvom prof. Stephena Pearsona iz Tehniške univerze v Münchnu in somentorja doc. dr. Evgena Benedikta iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki so jo sestavljale Patricija Kunstek, Ivana Turnšek, Suzana Kralj in Nina Maček je s prigrizkom Wibuba bar, žitno rezino, ki je sklop treh prehranskih izdelkov, katerih namen je zagotoviti optimalen razvoj ploda in dojenčka skozi ustrezno prehrano matere in partnerja, premagala vse udeležence. Izdelek ne vsebuje glutena in ima ugodno hranilno in energijsko sestavo.

Barli, fermentirana žitna ploščica, prelita z malinami in temno čokolado, ki so jo ustvarili Nej Bizjak, Tea Dular in Luka Irenej Pečan, pod mentorstvom prof. dr. Polone Jamnik, je zasedla drugo mesto. Tretje je pripadlo izdelku WrapUp tortilja, ki so ga ustvarili Meta Brkopec, Gašper Korat, Luka Korošec in Eva Mustafa pod mentorstvom izr. prof. dr. Mojce Korošec in je narejena iz sestavin, ki veljajo za stranski proizvod industrije, kot sta bučna prga in pivovarske tropine.

Foto: Ecotrophelia Slovenija 2022

Ostali izdelki, ki so jih ustvarili in predstavili študenti so bili še Hajdi (mešanica živil za pripravo obroka), Moo-Cha (fermentirani mlečni izdelek), Take&Bake (gotova mešanica za peko z drožmi) ter Vijolični užitek (sadni namaz).Dr. Tatjana Zagorc, predsednica nacionalne ocenjevalne komisije Ecotrophelia Slovenija 2022 je po tekmovanju povedala: »Od kadrov prihodnosti v agroživilstvu se pričakuje veliko, kajti vstopajo v svet številnih izzivov. Vse združuje pojem trajnosti in trajnostnega razmišljanja, predvsem pa ukrepanja. Študenti tekom tekmovanja pridobivajo dragoceno izkušenjsko znanje na področjih, ki segajo mnogo dlje od njihove študijske smeri.

Ecotrophelia Slovenija je zelo dobra popotnica k ustvarjanju kariernih poti in oblikovanju idej za obstoj in razvoj agroživilstva. Spreminjamo se namreč kot potrošniki, spreminjamo svoje vedenjske navade v povezavi s hrano in prehranjevanjem, spreminja se tudi naš odnos do okolja ter širše družbe.«