mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka-na-prvi-pogled, večer, marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Z žitno rezino do zmage s področja inovativnosti in razvoja novih živilskih izdelkov

Deli na:
Z žitno rezino do zmage s področja inovativnosti in razvoja novih živilskih izdelkov

Foto: Ecotrophelia Slovenija 2022

Na 14. zaporednem vseslovenskem študentskem tekmovanju s področja inovativnosti in razvoja novih živilskih izdelkov so vse tri zmagovalne izdelke so ustvarili študentje pod mentorstvom Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Slavila je žitna rezina Wibuba bar.

Ekipa študentov pod mentorstvom prof. Stephena Pearsona iz Tehniške univerze v Münchnu in somentorja doc. dr. Evgena Benedikta iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki so jo sestavljale Patricija Kunstek, Ivana Turnšek, Suzana Kralj in Nina Maček je s prigrizkom Wibuba bar, žitno rezino, ki je sklop treh prehranskih izdelkov, katerih namen je zagotoviti optimalen razvoj ploda in dojenčka skozi ustrezno prehrano matere in partnerja, premagala vse udeležence. Izdelek ne vsebuje glutena in ima ugodno hranilno in energijsko sestavo.

Barli, fermentirana žitna ploščica, prelita z malinami in temno čokolado, ki so jo ustvarili Nej Bizjak, Tea Dular in Luka Irenej Pečan, pod mentorstvom prof. dr. Polone Jamnik, je zasedla drugo mesto. Tretje je pripadlo izdelku WrapUp tortilja, ki so ga ustvarili Meta Brkopec, Gašper Korat, Luka Korošec in Eva Mustafa pod mentorstvom izr. prof. dr. Mojce Korošec in je narejena iz sestavin, ki veljajo za stranski proizvod industrije, kot sta bučna prga in pivovarske tropine.

Foto: Ecotrophelia Slovenija 2022

Ostali izdelki, ki so jih ustvarili in predstavili študenti so bili še Hajdi (mešanica živil za pripravo obroka), Moo-Cha (fermentirani mlečni izdelek), Take&Bake (gotova mešanica za peko z drožmi) ter Vijolični užitek (sadni namaz).



Dr. Tatjana Zagorc, predsednica nacionalne ocenjevalne komisije Ecotrophelia Slovenija 2022 je po tekmovanju povedala: »Od kadrov prihodnosti v agroživilstvu se pričakuje veliko, kajti vstopajo v svet številnih izzivov. Vse združuje pojem trajnosti in trajnostnega razmišljanja, predvsem pa ukrepanja. Študenti tekom tekmovanja pridobivajo dragoceno izkušenjsko znanje na področjih, ki segajo mnogo dlje od njihove študijske smeri.

Ecotrophelia Slovenija je zelo dobra popotnica k ustvarjanju kariernih poti in oblikovanju idej za obstoj in razvoj agroživilstva. Spreminjamo se namreč kot potrošniki, spreminjamo svoje vedenjske navade v povezavi s hrano in prehranjevanjem, spreminja se tudi naš odnos do okolja ter širše družbe.«