stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Almodovarjev film Madres paralelas odpira beneško Mostro

Deli na:
Almodovarjev film Madres paralelas odpira beneško Mostro

Pedro Almodovar - Foto: Profimedia

S filmom režiserja Pedra Almodovarja Madres paralelas se bo drevi v Benetkah začel 78. mednarodni filmski festival, na katerem bo zastopanih skoraj 60 držav. Za zlatega leva se bo na festivalu, ki ga bodo spremljali protikoronski ukrepi, potegovalo 21 filmov, zlatega leva za življenjsko delo bosta prejela Roberto Benigni in Jamie Lee Curtis.

Festival, ki bo potekal do 11. septembra, bo odprl novi film Almodovarja Madres paralelas. Film, uvrščen v tekmovalni program, prinaša zgodbo dveh žensk, ki v porodnišnici rodita na isti dan. V glavnih vlogah sta zaigrali Penelope Cruz in Milena Smit. Direktor festivala Alberto Barbera je film označil za dobrodošlico v tekmovalnem programu potem, ko je Almodovar leta 2019 prejel zlatega leva za življenjsko delo.

Za zlatega leva se bo poleg Almodovarjevega filma potegovalo še 20 filmov, med njimi film The Power of dog režiserke Jane Campion, v katerem v glavnih vlogah igrata Benedict Cumberbatch in Kirsten Dunst, film Spencer režiserja Pabla Larraina s Kristen Stewart kot princeso Diano, film Maggie Gyllenhaal The Lost Daughter in film Michela Franca Sundown. Za zlatega leva pa se bosta med drugim potegovala še ameriška filma: The Card Counter režiserja Paula Schraderja in Mona Lisa and the Blood Moon režiserke Ane Lily Amirpour.

V tekmovalnem programu je rekordnih pet italijanskih filmov, med njimi tudi E Stata la Mano di Dio režiserja Paola Sorrentina. V tekmovalnem programu so še filmi iz Francije, Argentine, Čila, Filipinov, Poljske, Rusije, Ukrajine in Venezuele.


Filme bo ocenjevala žirija, ki ji bo predsedoval z oskarjem ovenčani južnokorejski režiser Bong Joon-ho. Razglasila bo še dobitnike srebrnega leva - velike nagrade žirije, srebrnega leva za režijo, nagrade Coppa Volpi za najboljšega igralca in igralko, nagrade za scenarij in posebne nagrade žirije Marcello Mastroianni za najboljšo novo mlado igralko ali igralca.

V igri za nagrade letos ni slovenskih filmov, edini film, pri katerem sodeluje Slovenija - Staragara - kot koproducent, je italijanski film La ragazza ha volato v režiji Wilme Labate, ki bo prikazan v sekciji Orizzonti (Obzorja) Extra.

Zlatega leva za življenjsko delo letos prejmeta italijanski igralec in režiser Roberto Benigni ter ameriška igralka Jamie Lee Curtis. Oseminšestdesetletni Toskanec, dobitnik oskarja za film Življenje je lepo, velja za enega izmed najbolj priljubljenih italijanskih filmskih zvezdnikov. Jamie Lee Curtis pa po mnenju Barbere sodi v redko skupino tistih hollywoodskih igralcev, ki najbolje odražajo lastnosti, ki so bistvo svetovne filmske industrije in njene zapuščine.

Letos bodo na festivalu prvič podelili nagrado cartier glory, namenjeno filmskim ustvarjalcem, ki pomembno prispevajo k filmski industriji. Prvi dobitnik bo priznani britanski režiser in producent Ridley Scott.