Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Warren Buffett lani najbolj radodaren med najbogatejšimi Američani

Deli na:
Warren Buffett lani najbolj radodaren med najbogatejšimi Američani

Warren Buffett - Foto: Reuters

Ameriški vlagatelj Warren Buffett je lani v dobrodelne namene nakazal skupaj 2,8 milijarde dolarjev, med prvo peterico pa so se glede na to dejavnost uvrstili še Bill in Melinda Gates z 2,5 milijardami, Michael Bloomberg s 702 milijonoma, družina Walton s 536 milijoni in George Soros s 531 milijoni dolarjev.

Warren Buffett, ki je tretji najbogatejši človek na svetu po Forbesovi lestvici, namerava pred smrtjo razdati 99 odstotkov svojega premoženja, kar je obljubil že leta 2006. Lani je glede na Forbesovo lestvico največjih dobrodelnikov največ denarja (dve milijardi dolarjev) predal fundaciji Billa in Melinde Gates, ostalo pa organizacijam, ki se borijo proti lakoti in za promocijo pravic žensk.

Ustanovitelj Microsofta Bill Gates ima s soprogo Melindo največjo dobrodelno organizacijo na svetu, vredno 50,7 milijard dolarjev, skoraj toliko pa je od ustanovitve naprej že nakazala v dobrodelne namene. Lani sta v fundacijo, ki je aktivna na področju svetovnega zdravja, razvoja in izobraževanja nakazala 2,5 milijarde dolarjev.


Nekdanji newyorški župan Michael Bloomberg je letos nakazal več sto milijonov dolarjev za demokratske politične kandidate, kar sicer ne šteje kot dobrodelnost. Vendar je svoji univerzi John Hopkins namenil 1,8 milijarde dolarjev za pomoč revnejšim študentom pri šolanju. Bloomberg je v svoji karieri dal za dobra dela približno sedem milijard dolarjev, lani pa je nakazal 702 milijona dolarjev.

Ustanovitelji veletrgovine Walmart Waltonovi imajo svojo dobrodelno fundacijo od leta 1987, trenutno pa jo vodita otroka Sama Waltona Alice in Rob Walton. Lani so za izobraževanje otrok v ZDA nakazali 193 milijonov dolarjev, za okolje 86 milijonov in za pomoč regiji severozahodnega Arkansasa 60 milijonov.

George Soros, ki je priljubljena tarča političnih napadov predsednika ZDA Donalda Trumpa in njegovih republikancev, je lani za boj proti diskriminaciji, boljšemu dostopu do izobraževanja in zdravstva ter zaščito svobode tiska nakazal 531 milijonov dolarjev.