feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Magazin

Joker najdonosnejši film po stripovski predlogi

Deli na:
Joker najdonosnejši film po stripovski predlogi

joker - Foto: Profimedia

Film Joker v režiji Todda Phillipsa je z več kot 950 milijoni ameriških dolarjev zaslužka postal najdonosnejši film, nastal po stripovski predlogi. Po pisanju Forbesa je zaslužek filma na globalni ravni za kar 15-krat višji od vložka, ki je znašal 62,5 milijona dolarjev.

Joker je eden najbolj znanih negativcev v stripovskem svetu. Predstavljen je kot visoko inteligenten kriminalec, njegova karakterizacija pa se je skozi različna obdobja spreminjala. Prvič se je Joker pojavil v prvem delu stripa Batman leta 1940, odtlej pa lik nastopa v stripovskih izdajah DC Comics. Ustvarili so ga Jerry Robinson, Bill Finger in Bob Kane, so ob distribuciji filma po slovenskih kinih zapisali v Koloseju.

V Phillipsovem filmu, nagrajenem z beneškim zlatim levom, je predstavljena zgodba o tem, kako smrtnik Arthur Fleck postane sloviti Joker. Protagonista igra Joaquin Phoenix, pred njim pa sta v kožo zloglasnega junaka v filmih o Batmanu stopila že Jack Nicholson in pokojni Heath Ledger.

Film je nastal z budgetom 62,5 milijona dolarjev, kar v luči velikih produkcij filmov o superjunakih sicer ni visok znesek. Film Maščevalci: Zaključek v režiji bratov Russo je denimo stal 356 milijonov evrov. A v primerjavi s slednjim je Joker uspešnejši zaslužkar, saj so njegovi producenti doslej zaslužili 15-kratni vložek v film, medtem ko so zadnji Maščevalci zaslužili 2,8 milijarde dolarjev, kar je manj kot 8-kratni vložek v film.Joker je prav tako po donosnosti uspešnejši od filmov s primerljivim budgetom, kot sta znanstvenofantastični Venom (2018) v režiji Rubena Fleischerja s Tomom Hardyjem v glavni vlogi, ki je bil ustvarjen z 90 milijoni dolarjev vložka, zaslužil pa je 854 milijonov, in Deadpool (2016) režiserja Tima Millerja z Ryanom Reynoldsom, ki je bil posnet za 58 milijonov dolarjev in je zaslužil 783 milijonov, navaja BBC.

Kot piše na spletni strani britanskega medija, je morda skrivnost uspeha filma v tem, da so ga že pred premiero napovedovali kot intelektualni superjunaški film, mnogi pa menijo, da si bo prislužil tudi nominacijo za oskarja. Britanska novinarka Helen O'Hara, specializirana za film, je presodila, da Jocker beleži uspehe, ker so si ga ljubitelji filmov o superjunakih tako ali tako ogledali, na račun intelektualne note pa je pridobil tudi gledalce, ki so sicer "preveč kul za filme s superjunaki".

Zanimivo je tudi, da Joker beleži izreden uspeh ob tem, da ni na sporedih kitajskih kinematografov, kjer imajo strogo cenzorsko politiko. Je pa Helen O'Hara dejala, da bi film ob prikazovanju na Kitajskem pridobil še vsaj pol milijarde dodatnega zaslužka.

loading...
Loading...