5e9d33b68d7cedf47d21454a0eba9337 Svet24.si

Letni dodatek bo večina upokojencev prejela ...

kača, plaža Svet24.si

Šok, kopalko na splitski plaži v nogo šavsnila ...

polerert7678 Necenzurirano

Zakaj Nina Krajnik ne mara "levih privatizerjev"

janez jansa dz1 Reporter.si

Janši ne diši biti poslanec: v DZ dobil ...

dragic Ekipa24.si

Dragić spet kapetan, toda ... Pred vrnitvijo tega...

Halid Bešlić - OBREZ!!! Odkrito.si

Halid Beslić – zaradi srca končal bolnišnici

jumbo visma roglic Ekipa24.si

Joj, samo tega ne ... Tik pred Tourom iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V objemu Martuljških gora: kjer je hodil Fran Saleški Finžgar (FOTO)

Deli na:
V objemu Martuljških gora: kjer je hodil Fran Saleški Finžgar (FOTO)

Finžgarjeva kapela na planini Jesenje - Foto: Igor Gošte

Le kdo ne pozna našega pisatelja in duhovnika, ki nam je med drugim dal zgodovinski roman Pod svobodnim soncem? Verjetno ga ni med nami. Manj znano pa je, da je Finžgar tesno povezan tudi s kapelo Marije Snežne na planini Jasenje, ki stoji tik zraven brunarice Pri Ingotu. Do tja, kjer se ponavadi okrepčamo, še pridemo. Redki pa vedo, da je nedaleč stran omenjena kapela, kjer je pogosto maševal in bival Finžgar.

Tu v objemu Martuljških gora je res čudovito. Mene je pot iz Gozda Martuljka peljala mimo prvega ali spodnjega Martuljkovega slapa, ki ga lahko občudujemo od daleč z urejene razgledne točke in se nadaljevala po precej strmi gozdni poti uro hoje do drugega ali zgornjega Martuljkovega slapa. Tu je potrebno tudi nekaj plezalnih veščin, da si ta čudoviti slap lahko ogledaš od blizu. Pravzaprav lahko zajameš tudi malo njegove hladne vode in se osvežiš. Lahko pa ga seveda občuduješ tudi od daleč, če ti ni do plezanja.

Do kapele Marije Snežne, ki je znana pod imenom Finžgarjeva kapela je pol ure spusta. Preberemo lahko, da so leta 1924 bogoslovci ljubljanske nadškofije postavili najprej brunarico, nato pa so leta 1926 postavili še kapelo. Ker je bila med vojno brunarica požgana, so jo po koncu vojne na pobudo Frana Saleškega Finžgarja, ki je pogosto obiskoval to planino, ponovno postavili. Tako se je maševanje in njegovo počitnikovanje v njej še naprej ohranjalo.

Zraven kapele so pred leti postavili se pomnik umrlim v gorah oziroma vsem ponesrečenim planincem, vsem ponesrečenim v Martuljkovi skupini in domačinom, ki jih gore niso spustile iz svojega objema. No, mene so in mi dale priložnost, da obiščem še kak bolj ali manj skriti kotiček.