Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V objemu Martuljških gora: kjer je hodil Fran Saleški Finžgar (FOTO)

Deli na:
V objemu Martuljških gora: kjer je hodil Fran Saleški Finžgar (FOTO)

Finžgarjeva kapela na planini Jesenje - Foto: Igor Gošte

Le kdo ne pozna našega pisatelja in duhovnika, ki nam je med drugim dal zgodovinski roman Pod svobodnim soncem? Verjetno ga ni med nami. Manj znano pa je, da je Finžgar tesno povezan tudi s kapelo Marije Snežne na planini Jasenje, ki stoji tik zraven brunarice Pri Ingotu. Do tja, kjer se ponavadi okrepčamo, še pridemo. Redki pa vedo, da je nedaleč stran omenjena kapela, kjer je pogosto maševal in bival Finžgar.

Tu v objemu Martuljških gora je res čudovito. Mene je pot iz Gozda Martuljka peljala mimo prvega ali spodnjega Martuljkovega slapa, ki ga lahko občudujemo od daleč z urejene razgledne točke in se nadaljevala po precej strmi gozdni poti uro hoje do drugega ali zgornjega Martuljkovega slapa. Tu je potrebno tudi nekaj plezalnih veščin, da si ta čudoviti slap lahko ogledaš od blizu. Pravzaprav lahko zajameš tudi malo njegove hladne vode in se osvežiš. Lahko pa ga seveda občuduješ tudi od daleč, če ti ni do plezanja.

Do kapele Marije Snežne, ki je znana pod imenom Finžgarjeva kapela je pol ure spusta. Preberemo lahko, da so leta 1924 bogoslovci ljubljanske nadškofije postavili najprej brunarico, nato pa so leta 1926 postavili še kapelo. Ker je bila med vojno brunarica požgana, so jo po koncu vojne na pobudo Frana Saleškega Finžgarja, ki je pogosto obiskoval to planino, ponovno postavili. Tako se je maševanje in njegovo počitnikovanje v njej še naprej ohranjalo.

Zraven kapele so pred leti postavili se pomnik umrlim v gorah oziroma vsem ponesrečenim planincem, vsem ponesrečenim v Martuljkovi skupini in domačinom, ki jih gore niso spustile iz svojega objema. No, mene so in mi dale priložnost, da obiščem še kak bolj ali manj skriti kotiček.