900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Bo MOK Rusijo vrgel z olimpijskih iger?

Deli na:
Bo MOK Rusijo vrgel z olimpijskih iger?

Foto: Getty Images

Šport čaka na današnji dan D, ki bo odločil o udeležbi ruskih športnikov na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. V Lozani se bo zbral izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki bo obravnaval kolektivno izključitev Rusije z iger zaradi ponedeljkovega McLarnovega poročila o sistematičnem in državno vodenem dopingu v Rusiji.

Kanadčan Richard McLaren je v ponedeljek obelodanil poročilo o preiskavi dopinga v Rusiji in nedvomno zapisal, da je doping v največji državi sveta načrtovan, dobro organiziran in celo voden s strani vladnih uradnikov in to ob pomoči vseh odgovornih služb, tudi tajne policije, ki so pomagali prikrivati pozitivne vzorce. V ospredju so bili vzorci z zimskih olimpijskih iger v Sočiju 2014, kjer naj bi si z nedovoljenimi poživili pomagalo 15 ruskih nosilcev medalj, a enako je bilo početje na zadnjem prvenstvu v atletiki in plavanju, ki ju je prav tako gostila Rusija.

Takoj po objavi poročila so protidopinške agencije 14 držav, med njimi ZDA, Kanada in Nemčija, zahtevale popolno izključitev Rusije z OI. Delno je šla Moku na roko tudi četrtkova odločitev Mednarodnega športnega razsodišča, ki je zavrnilo zahtevo 68 ruskih atletov, da se jim dopusti nastop v Riu. Atleti so suspendirani namreč že dlje časa, osnova pa je bilo poročilo nemške televizije ARD, ki je prikazalo sistematični doping v Rusiji, ob suspenzu ruskih atletov pa poskrbelo za vrsto drugih preiskav.

Odločitve Moka ni moč napovedati, saj so tudi v atletiki dopustili nastop ruski atletinji Darji Klišini, ki se je pripravljala v ZDA, kjer živi zadnja tri leta. Mnenja so zelo deljena, večina zahodnega sveta pa se vendarle zavzema za izključitev Rusije, a posamezniki svarijo pred trdnimi pravnimi temelji, da se svet izogne valu tožb in pritožb.