900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Vse več je dvomov v izvedbo OI v Tokiu: bo generacija športnikov ostala brez vrhunca kariere?

Deli na:
Vse več je dvomov v izvedbo OI v Tokiu: bo generacija športnikov ostala brez vrhunca kariere?

Foto: Profimedia

Organizatorji poletnih olimpijskih iger v Tokiu se pol leta pred njihovo predvideno izvedbo soočajo s številnimi dvomi, tudi vse večjo željo domače javnosti za vnovično prestavitev oziroma celo odpoved iger zaradi svetovne pandemije. A vztrajajo, da za zdaj ne razmišljajo o alternativnih načrtih.

Po sedaj veljavnem načrtu bi se morale olimpijske igre v japonski prestolnici, ki so bile po izbruhu svetovne pandemije novega koronavirusa prestavljene za eno leto, začeti 23. julija. A na Japonskem in po svetu narašča število takšnih, ki ob strogih ukrepih za zajezitev virusa v velikem delu sveta le pol leta pred tako velikim dogodkom meni, da to ni izvedljivo.

Nove dvome o izvedbi iger je v petek sprožil članek britanskega časnika The Times, ki je zatrdil, da se na Japonskem že pripravljajo za njihovo odpoved. Po besedah neimenovanega visokega predstavnika japonske vladne koalicije naj bi država tako že lobirala za organizacijo iger leta 2032, je zapisal The Times.

A tokijski organizatorji in vladni predstavniki so poročanje časnika ostro zanikali. Predsednik vlade Yoshihide Suga je v petek sporočil, da je japonska odločena izvesti igre, ki bi tako bile močen simbol človeške zmage nad novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prva prestavitev iger v zgodovini

Olimpijske igre v Tokiu so prve v zgodovini, ki so bile prestavljene, in prve, ki jih zaradi zdravstvene krize ni bilo mogoče izpeljati v rednem štiriletnem ciklu. Igre so bile v preteklosti odpovedane le zaradi svetovnih vojn.

Prestavitev tokijskega spektakla se je zgodila konec marca po več tednih zanikanja, v času, ko je pandemija hitro zajela svet. Ob zaskrbljujočih signalih Svetovne zdravstvene organizacije o nevarnosti novega koronavirusa so predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) in japonski prireditelji januarja lani zatrjevali, da igre niso v nevarnosti.

A je vsaj v prvi etapi virus zmagal. Z izbruhom globalne pandemije je marca postalo jasno, da izvedba po prvotnih načrtih ni možna. Nacionalne zveze so marca začele stopnjevati pritisk na Mok, vrstili so se pozivi predsedniku Moka Thomasu Bachu, naj iger ne izpeljejo, naj mislijo na zdravje športnikov, nekateri nacionalni komiteji pa so napovedali, da svojih športnikov ne bodo poslali v Tokio.

Japonska je zaradi tega konec marca predsedniku Moka predlagala prestavitev OI v Tokiu za eno leto. Tridesetega marca so organizatorji iger v dogovoru z Mokom ter mestnimi in državnimi oblastmi določili nov datum iger v istem terminu - le z enoletno odložitvijo.


Negotovosti ni videti konca

Prestavitev iger je prinesla nove, nepričakovane težave. Od logističnih do finančnih. Po skoraj najbolj optimističnem scenariju bodo preložene igre japonske organizatorje stale dve dodatni milijardi evrov. Kljub napovedim o varčevanju in racionalizaciji tudi pri spektaklih ob odprtju in zaprtju iger se v Tokiu ne bodo mogli izogniti velikanskim stroškom, ki bodo presegli deset milijard evrov.

Neznank je še veliko, negotovost pa ne pojenja. Predsednik Moka Bach zgolj sedem mesecev pred prižigom olimpijskega ognja, s katerim bodo v Tokiu oznanili začetek OI, ni mogel odgovoriti niti na najbolj osnovno vprašanje, ali bodo lahko ljubitelji športa spremljali športne boje in tekmovanja v živo s tribun stadionov in dvoran. V Moku seveda velike upe polagajo v cepivo za novi koronavirus.

V razmerah strogih ukrepov za zajezitev virusa se med Japonci krepi skepsa in vse več je takšnih, ki so prepričani, da bi kazalo igre odpovedati. Kot izpostavlja The Times, se je v nedavni javni raziskavi kar 80 odstotkov državljanov izreklo bodisi za novo prestavitev bodisi za odpoved iger.

Tokrat podpora največjih držav za izvedbo

A japonska vlada in organizatorji so za zdaj odločeni, da se igre izvedejo po načrtu. "Osredotočeni smo na izvedbo v letošnjem poletju," so zapisali prireditelji. Pridružil sem jim je tudi Bach, ki je v petek sporočil, da "ni nikakršnih razlogov" za druge scenarije.

Izvedbo iger so v preteklih dneh podprli tudi nekateri največji nacionalni olimpijski komiteji, med drugim ZDA, Avstralije in Kanade, ki so sporočili, da načrtujejo odprave v Tokio. Ravno avstralski in kanadski komite sta bila lani med prvimi, ki sta z napovedano odpovedjo poti v Tokio še pred uradno prestavitvijo iger močno pritisnila na prireditelje.

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija za zdaj ostaja previdno optimistična. Njen predstavnik za nujne primere Michael Ryan je ocenil, da izvedba iger ostaja možna, a bo veliko odvisno od poteka pandemije. "Naša organizacija ne odloča o izvedbi olimpijskih iger. Najboljša pot do iger je obvladovanje te bolezni," je dejal Ryan.

Japonski predstavniki se ob vsem tem zavedajo, da bo do trenutka dokončne odločitve moralo priti. "Na neki točki se bomo seveda morali dokončno odločiti, ali igre dejansko izvedemo," je v petek dejal namestnik predstavnika za javnost Manabu Sakai. Vprašanje za zdaj ostaja, kdaj bo napočil ta trenutek.