klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Absolutno ne: Nemčija ne bo organizirala OI ob stoti obletnici Hitlerjevih iger

Deli na:
Absolutno ne: Nemčija ne bo organizirala OI ob stoti obletnici Hitlerjevih iger

Jesse Owens - Foto: Wikipedija

Nemški notranji minister Horst Seehofer je izključil kakršnokoli možnost, da bi Nemčija kandidirala za organizacijo olimpijskih iger 2036, saj bo takrat minilo ravno sto let od berlinskih iger 1936.

Igre, ki so tri leta pred začetkom druge svetovne vojne potekala v Berlinu, so se v zgodovino zapisale kot igre, na katerih je Adolf Hitler propagiral svoj nacistični režim.

Marca letos se je pod plazom kritik znašel predstavnik berlinskih oblasti, pristojen za notranje zadeve, Andreas Geisel, ki je v pogovoru za častnik Tagesspiegel predlagal, da bi Berlin moral kandidirati za organizacijo iger 2036.

Zdaj pa se je oglasil 69-letni Seehofer, katerega ministrstvo je pristojno tudi za športne zadeve, in dejal, da Nemčija ne more praznovati stoletnice, ki je minila od nacističnih iger v Berlinu.



"To je nepredstavljivo. Če bi naredili to, bi to povzročilo nepopisne mednarodne razprave in obenem bi škodilo olimpijski ideji. Kako bi to videli ljudje po svetu? Nemčija praznuje stoto obletnico nacističnih iger? To se ne sme zgoditi" je bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP jasen minister.

Poleg skrbi, povezanih z nacizmom, je v Nemčiji tudi majhna javna podpora za organizacijo iger. Na referendumu leta 2015 so Nemci zavrnili možnost, da bi Hamburg kandidiral za poletne OI, leta 2013 pa, da bi München kandidiral za zimske.

Seehofer je sicer še dejal, da na splošno podpira nemško kandidaturo, a da ga skrbi, da je Mednarodni olimpijski komite (Mok) postal preveč osredotočen na komercialni uspeh: "V očeh javnosti se je Mok preveč oddaljil od prvotne ideje in ga pretirano zanima dobiček." Dodal je še, da podpira predlog, da mi Mok četrtino svojega dobička delil z udeleženci iger.