premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

dragic slovenija sekulic mm Ekipa24.si

Noro! Glejte, kaj je Dragić po dolgem času ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Vse najboljše! Elton John danes praznuje 70 let

Deli na:
Vse najboljše! Elton John danes praznuje 70 let

Foto: Reuters

Angleški pevec, tekstopisec, skladatelj in pianist Elton John danes praznuje 70 let. Glasbenik je v 70. letih minulega stoletja veljal za eno največjih pop zvez, v karieri pa je nanizal uspešnice, kot so Don't Let The Sun Go Down On Me, Candle in the Wind, Sorry Seems To Be The Hardest Word in Crocodile Rock.

Elton John je bil rojen na današnji dan leta 1947 s pravim imenom Reginald Kenneth Dwight v predmestju Londona, imenovanem Pinner. Že pri štirih letih je odlično igral klavir, pri enajstih pa je prejel glasbeno štipendijo na elitni glasbeni šoli Royal Academy of Music.

Leta 1961 je ustanovil zasedbo Bluesology, sočasno pa je kot solist nastopal v lokalnem hotelu. Ko se je skupina razšla, se je odločil za samostojno pot. Ime Elton je povzel po kolegu iz skupine Bluesology Eltonu Deanu, John pa po angleškemu izvajalcu bluesa Johnu Baldryju.

Prvenec Empty Sky je izdal leta 1969, pravi uspeh pa je doživel leto kasneje, z drugim albumom, ki ga je poimenoval po sebi in je vključeval uspešnico Your Song.

Na začetku kariere je na sceno po vzoru The Beatles udaril s popom, vanj pa zamešal ustrezno mero soula, disca, countryja ter baladnosti. Njegova raznolikost, pomešana z izbranim čutom za melodiko, dinamično karizmo ter slikovitimi odrskimi nastopi, mu je hitro tlakovala pot med zvezde.

Z pesmijo za Disneyjev animirani film Levji kralj Can You Feel the Love Tonight so ga spoznali tudi mladi poslušalci, prinesla pa mu je grammyja in oskarja.

Vse od začetka 70. let redno objavlja albume in velja za enega najbolje plačanih glasbenih izvajalcev, ki skrbi za to, da je njegov koncertni urnik vselej razgiban. Med drugim se v medijih veliko pojavlja tudi kot zagovornik pravic homoseksualcev.

Med drugim je Elton John prvi prejemnik nagrade Brits Icon Award za svoj izjemen prispevek k britanski kulturi, vključen je v hišo slavnih rock'n'rolla, je prejemnik naziva poveljnik reda britanskega imperija, kraljica Elizabeta pa mu je nadela viteški naziv. Prejel je pet grammyjev, od teh enega kot glasbena legenda.

Napisal je tudi knjigo z naslovom Love Is the Cure: On Life, Loss, and the End of AIDS o aidsu, v kateri je delil svoja razmišljanja in občutja ob izgubi prijateljev, ki so podlegli tej bolezni, med njimi Freddie Mercury. Napisal je glasbo za številne filme in svoj glas posodil nekaterim risanim junakom, o njem pa je bil med drugim posnet dokumentarec Elton John: Me, Myself & I v režiji Jamesa Stronga.

Leta 2011 je prvič in zadnjič doslej nastopil v ljubljanski areni Stožice in požel navdušenje. V treh urah je odigral kar 26 pesmi iz svoje več kot 40-letne kariere. V sklopu aktualne turneje se bo najbližje Sloveniji letos mudil 15. julija, ko bo nastopil v Celovcu.