favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Vlomilci iz berlinskega muzeja Stasija odnesli odlikovanji Karla Marxa in Lenina

Deli na:
Vlomilci iz berlinskega muzeja Stasija odnesli odlikovanji Karla Marxa in Lenina

Vhod v Stasijev muzej v Berlinu. - Foto: Wikimedia

Vlomilci so oropali muzej tajne policije nekdanje Nemške demokratične republike, Stasi, ter ukradli zbirko medalj, odlikovanj ter zlatega nakita, je v nedeljo sporočila berlinska policija. Muzej, ki velja za spominski center političnega sistema nekdanje NDR, je na svoji spletni stran objavil, da bo danes zaprt, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah policije so vlomilci vlomili skozi okno v prvem nadstropju muzeja. Zaposleni so odkrili razbite vitrine v nedeljo zjutraj in takrat tudi obvestili policijo.

Direktor muzeja Jörg Drieselmann je za nemške medije pojasnil, da so neznanci med drugim ukradli zlato odlikovanje Karla Marxa, ki je bilo najvišje odlikovanje v nekdanji komunistični NDR, ter odlikovanje Lenina. Neznanci so med drugim ukradli zlate prstane in uro. Gre za predmete, ki jih je Stasi zaplenil posameznikom. Po koncu komunističnega režima so številne zaplenjene predmete vrnili lastnikom. Tiste, za katere niso našli lastnikov, so posodili Stasijevemu muzeju in so del razstave.

"Ne gre za velike zaklade. Smo zgodovinski muzej in ne pričakujemo, da bodo ljudje vlamljali vanj," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal direktor muzeja Drieselmann.

Rop Stasijevega muzeja se je zgodil le nekaj dni po vlomu v zakladnico muzeja v dresdenskem gradu. Neznanci so ukradli neprecenljiv diamantni nakit iz 18. stoletja iz zbirke saškega volilnega kneza Avgusta Močnega, med drugim slovit 49-karatni dresdenski beli diamant. Policija je osumila štiri osebe, ki so še vedno na begu. Za informacije, ki bi privedle do njihove aretacije ali ukradenega nakita, ponuja pol milijona evrov.