klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški diplomat, ki je delal za Evropsko komisijo, naj bi vohunil za Kitajsko

Deli na:
Nemški diplomat, ki je delal za Evropsko komisijo, naj bi vohunil za Kitajsko

Foto: arhiv Reporterja

Nemško tožilstvo je danes sporočilo, da preiskuje tri ljudi, ki so domnevno vohunili za Kitajsko. Po poročanju nemškega tednika Der Spiegel, naj bi bil med osumljenci nekdanji nemški diplomat, ki je delal za Evropsko komisijo. V okviru preiskave so danes med drugim izvedli hišne preiskave v Bruslju in Berlinu.

Podrobnosti o osumljencih tožilstvo ni podalo, le da zaenkrat niso še nikogar aretirali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po informacijah tednika je nemški diplomat delal za Evropsko komisijo v Bruslju, nato pa je bil veleposlanik EU v več državah. Druga osumljenca sta lobista pri enem od bolj znanih nemških podjetij, ki pa ga niso imenovali.

Nekdanji diplomat je leta 2017 začel delati kot lobist, istega leta pa naj bi začel tudi posredovati informacije Kitajski ter k sodelovanju prepričal še druga dva osumljenca.

Dva od osumljencev naj bi kitajskemu ministrstvu za državno varnost posredovala zasebne in poslovne informacije. Tretji osumljenec pa naj bi bil le pripravljen vohuniti, a tega ni počel.

V okviru preiskave so v jutranjih urah izvedli hišne preiskave v devetih prostorih v Berlinu, Bruslju ter zveznih deželah Baden-Würtemberg in Bavarska.

Če bo preiskovalcem uspelo potrditi očitke, bo to eden redkih primerov razkritja kitajskega vohunjenja. Vedno znova se sicer govori o vohunskih operacijah Kitajske v Evropi, a so preiskovalci le redko uspešni proti tajnim dejavnostim Pekinga, je poročal Der Spiegel.