Revija Reporter
Magazin

Vinar Valter Mlečnik: Grozljiv občutek je bil, ko nisem več prepoznal svojega vina

Marko Medvešek

14. okt. 2018 20:00 Osveženo: 11:07 / 30. 10. 2018

Deli na:

Valter Mlečnik

Primož Lavre

Vinar iz Bukovice na skrajnem zahodnem robu Vipavske doline vinarstvo primerja z vzgojo otrok, svoj poklic pa vidi kot instrument za osebno rast. Valter Mlečnik dela vino z zavračanjem modernih postopkov v vinogradu in kleti, tudi brez dodanih snovi, uporablja le za vzorec žvepla, iz več kot stoletje staro prešo, z usmerjanjem in ne spreminjanjem vina.

Je eden najbolj cenjenih slovenskih pridelovalcev maceriranih ali oranžnih vin in zapriseženi zagovornik stroge ekološke pridelave. Mnoge njegov pristop straši, označujejo ga za skrajneža, a Valter rad poudarja, da ne dela nič drugače kot nekoč njegov nono in pred njima generacije njunih prednikov in drugih vipavskih vinarjev.



Kako ste zadovoljni z evropsko zakonodajo glede ekološko pridelanega vina?

Nisem zadovoljen, ker so evropski pravilnik za ekološka vina dolgo mečkali v Bruslju, prekladal se je iz enega predala v drugega, na koncu pa je bil sprejet kompromis, ki je bolj v prid tehnologiji kot temu, kar pride iz ekološkega vinograda. Dovoljeni so postopki, ki so popolnoma nepotrebni.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Mlečnik pojasni svojo filozofijo vinarstva in pove; poudari pomen ekološkega kmetijstva kot edine trdnjave pred korporacijami; izpostavi nujnost zavedanja svojih korenin, tudi pri pridelavi vina; pojasni, zakaj se tako zanaša na stoletje in pol stare vinarske tehnike; oceni položaj slovenskega vinarstva v svetu.