Reporter
E-novice
Digitalna naročnina
Reporter
Naroči

Vinar Valter Mlečnik: Grozljiv občutek je bil, ko nisem več prepoznal svojega vina


Vinar iz Bukovice na skrajnem zahodnem robu Vipavske doline vinarstvo primerja z vzgojo otrok, svoj poklic pa vidi kot instrument za osebno rast. Valter Mlečnik dela vino z zavračanjem modernih postopkov v vinogradu in kleti, tudi brez dodanih snovi, uporablja le za vzorec žvepla, iz več kot stoletje staro prešo, z usmerjanjem in ne spreminjanjem vina.

valter mlecnik pl1.jpg
Primož Lavre
Valter Mlečnik

Marko Medvešek
 

Velikost pisave

Manjša
Večja
 

Je eden najbolj cenjenih slovenskih pridelovalcev maceriranih ali oranžnih vin in zapriseženi zagovornik stroge ekološke pridelave. Mnoge njegov pristop straši, označujejo ga za skrajneža, a Valter rad poudarja, da ne dela nič drugače kot nekoč njegov nono in pred njima generacije njunih prednikov in drugih vipavskih vinarjev.

Kako ste zadovoljni z evropsko zakonodajo glede ekološko pridelanega vina?



Nisem zadovoljen, ker so evropski pravilnik za ekološka vina dolgo mečkali v Bruslju, prekladal se je iz enega predala v drugega, na koncu pa je bil sprejet kompromis, ki je bolj v prid tehnologiji kot temu, kar pride iz ekološkega vinograda. Dovoljeni so postopki, ki so popolnoma nepotrebni.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Mlečnik pojasni svojo filozofijo vinarstva in pove; poudari pomen ekološkega kmetijstva kot edine trdnjave pred korporacijami; izpostavi nujnost zavedanja svojih korenin, tudi pri pridelavi vina; pojasni, zakaj se tako zanaša na stoletje in pol stare vinarske tehnike; oceni položaj slovenskega vinarstva v svetu.

Ostanite obveščeni


Prejmite najboljše vsebine iz Reporterja neposredno v svoj poštni predal.

NLB poslovni začetek.jpg

Reporter

Ostanite obveščeni


Prejmite najboljše vsebine iz Reporterja neposredno v svoj poštni predal.

REPORTER MEDIA, d.o.o. © 2008-2025

 

Vse pravice pridržane.