Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Veliki finale ob 17.30 v Parizu: za slovenske odbojkarje srebro ne obstaja

Deli na:
Veliki finale ob 17.30 v Parizu: za slovenske odbojkarje srebro ne obstaja

Foto: Jurij Kodrun

Odštevanja je konec, danes je dan za slovenske odbojkarje in dan, ko se lahko zapišejo v slovensko športno zgodovino. Ob 17.30 bodo v Parizu začeli finalno tekmo, drugo na evropskih prvenstvih. Po letu 2015 lahko ponovijo srebrni dosežek, toda v slovenskem taboru razmišljajo samo o zlatu.

Kako zelo so Slovenci osredotočeni na to in na misel, da srebro ni tisto, po kar so prišli v Pariz, kažejo njihove napovedi pred tekmo. Vsi zatrjujejo, da, čeprav so v finalu EP in so na poti do njega premagali tudi svetovne prvake Poljake in evropske prvake Ruse, niso naredili še nič.

Šele zlato bi pomenilo izpolnitev sanj in tudi izpolnitev najbolj drznih napovedi pred začetkom prvenstva.

Med tistimi, ki finale pričakujejo mirno in sproščeno, je eden ključnih mož v ekipi Jani Kovačič: "Da, želel sem si Srbijo v finalu, ker je to nekakšen 'balkanski' obračun. Proti Francozom še nismo zmagali, razen na trening tekmi. A zdaj bi premagali tudi njih, če bi bili na drugi strani, ker imamo tako močno samozavest in ambicije. Moramo pa začeti hrabro, razmišljati samo o vsaki točki posebej, ne prehitevati."

"Oni so ekipa, ki pritiska s servisi. Tudi Rusi in Poljaki so znani po tem, da imajo dober servis. Mi pa smo jih na teh tekmah ustavili in tudi jutri je lahko tako. Imeli smo težje tekme kot Srbi in mislim, da smo bolje pripravljeni," napoveduje Kovačič.

Selektor Srbije Slobodan Kovač Slovence dobro pozna, saj je nekoč vodil prav njih. A to ne sme biti srbska prednost, pravi slovenski libero. "On nas verjetno najbolje pozna od vseh tukaj. A mi se ne bomo obremenjevali s tem, ne bomo pripravljali posebne taktike. Ne bomo gledali na to, koliko nas njihov trener pozna," se poznavanja selektorja Kovača ne boji libero Kovačič.


Slovenski selektor Alberto Guiliani pa se tudi po zadnjem odprtem treningu v soboto ni izneveril samemu sebi. Bil je dobre volje, nasmejan, niti sledu o kakšni napetosti ali nervozi pred pomembno tekmo.

"Moj sistem dela očitno pomaga fantom. Vsak trener ima svoj sistem, kako dela. Moji fantje se izboljšujejo iz tekme v tekmo, dobro so se osredotočili na pomembne stvari in znajo potegniti bistvo. To je moj slog, rad imam smeh in šale, ne pa preveč pritiska. Bolje, da smo v dobrih odnosih v štirih mesecih, ko smo skupaj, kot pa da se skregamo," je o kemiji in sodelovanju v ekipi dejal Giuiliani.

Ko je iskal prednosti finalnega tekmeca, je izpostavil predvsem eno: "Srbija ima sijajen blok. Tako kot Rusija je najboljša v bloku, te fante poznamo, imajo sijajne igralce. Atanasijević lahko spreminja zgodovino igre, a mi moramo igrati odlično, ko imamo žogo na naši strani."

Pravi, da zdaj ni pomembno razmišljati o tem, ali bi imel za tekmeca raje Francijo. "Rad igram proti ekipi, ki si je zaslužila finale. Razlika v polfinalu je bila začetek petega niza, ko je Francija začela izjemno slabo. Sicer sta ekipi zelo skupaj, težko bi se odločil, kdo je boljši."

Teoretično je imela Slovenija dan počitka več, ker je prejšnjo tekmo igrala v četrtek, Srbija pa je že dlje časa v Parizu in je že odigrala eno tekmo v Bercyju. A se je Giuliani le nasmejal ob izrazu prost dan.

"O kakšnem prostem dnevu ali počitku ne moremo govoriti, saj smo bili na potovanju. Po tej plati nismo bili v prednosti. Imamo samo eno tekmo tukaj, a o tem ne razmišljamo. Razmišljamo samo o tehniki, taktiki in o finalu," je napoved pred današnjo tekmo končal italijanski strateg na slovenski klopi.