900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Janševa sanjska služba: se za nastop na evropskih volitvah res zanima prvak SDS?

Deli na:
Janševa sanjska služba: se za nastop na evropskih volitvah res zanima prvak SDS?

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Janšev odhod v Bruselj bi lahko pomenil, da je za SDS prišel čas tranzicije in da bo stranko prevzel nekdo drug. Ni pa nujno. Čez tri leta (ali še prej) lahko Janša spet kandidira na slovenskih volitvah in po vrhu vlade.

Slovenski volivci se kaj dosti ne menijo za evropsko politiko. Pred petimi leti jih je na volitve v Evropski parlament prišla le slaba četrtina, to je ena izmed najslabših udeležb v EU. Zaradi velikega nezadovoljstva z evropsko birokracijo in pravljičnimi zaslužki evropskih funkcionarjev bo zelo težko spraviti na volišča več volivcev.

Tudi opozorila predsednika države Boruta Pahorja, da gre za usodni mandat, v katerem se bo odločala prihodnost EU, ne bodo kaj dosti pomagala. Te dni je Pahor razpisal volitve v Evropski parlament in začel se je kandidacijski postopek za osem »sanjskih služb«.

Foto: Evropski parlament - Bo Janez Janša letos kandidiral na volitvah v evropski parlament?

Premier Marjan Šarec pa je zavrnil Mira Cerarja in Alenko Bratušek za oblikovanje skupne liste LMŠ, SMC in SAB, saj je na lovorikah visoke javnomnenjske podpore prepričan, da bo njegova stranka sama dobila dva ali tri poslanske mandate. Vsem bodo največja konkurenca Tanja Fajon (SD), Violeta Tomić (Levica) in Igor Šoltes, nekaj odstotkov pa jim bo gotovo odškrnil tudi Ivo Vajgl oziroma Desus.

Toda glavna tekma bo med politično levico in desnico. Na zadnjih evropskih volitvah pred petimi leti je slovenska desnica (povezana v Evropsko ljudsko stranko) dobila kar pet poslancev. Zdi se, da je tak uspeh nemogoče ponoviti, še zlasti, ker bosta tokrat NSI in SLS nastopili vsaka s svojo listo. Zato je Franc Bogovič iz SLS že odpisan, a tudi pri NSI ne morejo povsem mirno spati, saj se je njihov »spitzenkandidat« Lojze Peterle po treh mandatih upehal, novega vlečnega konja pa nimajo.

Foto: Evropski parlament - Prvak SDS Janez Janša se je 28. junija lani udeležil inavguracije sobe dr. Jožeta Pučnika v Evropskem parlamentu. Ali bo po majskih volitvah tudi sam sedel v poslanske klopi v Bruslju?

Tako se jim lahko zgodi, da bodo ostali brez evroposlanca in da jim bodo tokrat zmanjkali glasovi, ki bodo šli k SLS. A ključno bo dogajanje v največji stranki SDS, kjer se že pojavljajo informacije, da naj bi se za nastop na evropskih volitvah zanimal prvak Janez Janša. Preprosto bi zamahnili z roko, če tega v javnost ne bi spravil portal, ki je precej blizu SDS. Možno je tudi, da gre za tipanje terena.

Vstop Janeza Janše v evropske volitve bi precej predramil volivce. Zaradi njegove dolge politične poti in poznavanja evropskega političnega prizorišča bi ga prišlo podpret veliko volivcev z desnice, ki sicer na evropske volitve ne gredo. Če bi njegova kandidatura razburila še volivce z levice, pa bi lahko precej izboljšali volilno udeležbo, ki je zdaj klavrna.

SDS bi z Janšo lahko dosegla celo štiri evroposlance. Ključno je vprašanje, kaj bi to pomenilo za samo stranko. Janšev odhod v Bruselj bi lahko pomenil, da je za SDS prišel čas tranzicije in da bo stranko prevzel nekdo drug. Ni pa nujno. Čez tri leta (ali še prej) lahko Janša spet kandidira na slovenskih volitvah in seže po vrhu vlade.