IMG_2029 Odkrito.si

Nominacija je bila velika nagrada za njeno delo

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 23. avgusta

sladoled uvodna Svet24.si

Za vsak astrološki znak drugačna ohladitev

reševanje jamarja Svet24.si

FOTO: Padajoče kamenje jamarju prebilo čelado, ...

Alma Novljan Svet24.si

Almo Novljan še vedno iščejo tako slovenski kot...

nikolina4 Njena.si

Vse za dober šov: Nikolina pretentala družino in...

fatalni 7 Njena.si

Jan Plestenjak sporočil žalostno novico

Magazin

Velika večina Japoncev bi podprla žensko na cesarskem prestolu

Deli na:
Velika večina Japoncev bi podprla žensko na cesarskem prestolu

Foto: Profimedia - Z očetom Naruhitom, ki bo naslednje leto postal japonski cesar, se Aiko pogovarja o vseh svojih načrtih. Trenutno jo najbolj zanima, kako bo na šolskem izletu, kamor se odpravlja s sošolci.

Skoraj 80 odstotkov Japoncev podpira idejo, da bi cesarski prestol zasedla ženska, je pokazala raziskava časopisa Nikkei Business. Proti jih je le 14 odstotkov. Po veljavni zakonodaji lahko cesarski prestol na Japonskem zasede samo moški potomec.

Od 1. maja cesarski prestol zaseda Naruhito, ki je že 126. japonski cesar. Na prestolu krizantem je nasledil očeta, cesarja Akihita, ki je dan prej abdiciral. To je bila prva japonska abdikacija po 202 letih.

Po zakonu o cesarski hiši naj bi bil prestolonaslednik moški potomec v moški liniji, ki pripada cesarskemu rodu. Naslednji v vrsti je tako novi kronski princ Akishino, Naruhitov mlajši brat, ki mu sledi 12-letni princ Hisahito, sin Akishina in njegove žene Kiko.

Niti Akihitova žena cesarica Masako niti njegova edina 17-letna hči princesa Aiko tako po trenutnih zakonih ne moreta zasesti prestola.

Japonska cesarska družina se že sooča s krizo nasledstva. V svoji generaciji cesarske družine je namreč Hisahito edini moški naslednik, poleg njega je v cesarski družini še šest neporočenih žensk, ki se morajo odreči svojemu statusu, če poročijo z moškim, ki ni plemiškega rodu.

Loading...